İsveç'te nakit kullanımının 2009'dan bu yana yüzde 40 oranında düşmesi, Merkez Bankası'nı (Riksbank) alternatif çözümlere yöneltti.
1660'da ilk kağıt parayı basan dünyanın en eski merkez bankası, iki yıl içerisinde elektronik parayı piyasaya sokmak istiyor.

Riksbank Genel Müdür Yardımcısı Cecilia Skingsley, Financial Times'a yaptığı açıklamada, "Bu, 300 yıl önce basılan kağıt paralar gibi devrim niteliğinde bir hamle. Para politikası ve finansal istikrar için ne anlama geliyor? Elektronik para kart, uygulama ya da başka şekilde mi olacak? Bunları tartışacağız" dedi.

Skingsley, "ekrona" adını verdikleri para biriminin, kağıt ve demir paralarla beraber kullanılacağını, ikame olmayacağını söyledi.

İngiltere ve Kanada Merkez Bankalarının daha önce yaptığı açıklamalar, para otoritelerinin bitcoin gibi dijital paraların avantajlarını ve zorluklarını yeni yeni görmeye başladıklarını gösteriyor.

Riksbank'ın da dijital para basmaya başlamadan önce cevaplaması gereken bazı sorular var: Kişilerin Riksbank'ta hesabı olması gerekiyor mu? Para transferleri takip edilebilecek mi? Faiz getirisi olacak mı?

"Ödevimizi iyi yapmamız gerek" diyen Skingsley, "Özel sektör, bireylerin merkez bankasının parasına girişini engellerken, kamunun bir kenarda durması mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Editör: İsveç Gündemi