Perakende sektöründe durgunluk devam ederken, bir yandan da artan maliyetler vatandaşı zorlamayı sürdürüyor.

İsveç İstatistik Kurumu (SCB)'ndan alınan verilere göre, perakende sektöründe Mayıs ayından bu yana düşüş devam ediyor.

Günlük tüketim ürünleri dışında tutulan, tüketici malları, ayakkabı, giysi, elektronik, konut, saat altın vb. ürünlerde satışların Ağustos ayında Temmuz ayına göre yüzde 1,2 azaldığı görülüyor.

Toplamda, tüm perakende satışlarda ise Ağustos ayında Temmuz ayına göre yüzde 0,4 azalma yaşandı. Aylık bazda yaşanan negatif seyirle birlikte arka arkaya dördüncü ay düşüş eğilimi görüldü.

Haziran-Ağustos döneminde perakende satışlar Mart-Mayıs dönemine göre yüzde 5,6 daha düşüş gösterdi. 

SCB istatistikçisi Thorsten Holzer, nadir malllar sınıfında yer alan ticaretin yüzde 4,5'lik bir düşüş gösterdiğini ve alkollü tüketim ürünler (Systembolaget) hariç market ticaretinin yüzde 1'lik bir düşüş gösterdiğini söyledi.

Ağustos ayında perakende satış hacmi, 2021 yılının ilgili ayına göre yüzde 5,1 azaldı. Nadir alınan mal ticareti yüzde 9,0 azalırken, Systembolaget hariç günlük mal ticaretinde satış hacmi değişmedi.

Perakende satışlar, 2022 yılında yüzde olarak aylık gelişim:

Piyasadaki fiyat dalgalanmalarına baldığında İsveç resesyon yolunda

Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nün (KI) son tahminine göre, yüksek enflasyon ve faiz artışları İsveç'in gelecek yıl önceden tahmin edilenden daha derin bir resesyona gireceği anlamına geliyor.

KI tahmin kurulu başkanı Ylva Heden Westerdahl, "Şimdi durgunluk kapıda" dedi.

KI, diğer şeylerin yanı sıra son zamanlarda Merkez Bankasından gelen 100 puanlık son faiz artışlarının, yüksek enflasyonla birlikte hanehalklarının satın alma gücünü aşındırdığını belirtiyor.

Geçen yaz sunulan tahminle karşılaştırıldığında, İsveç ekonomisi ve İsveçli haneler için giderek daha karamsar bir tablo çiziliyor.

Editör: İsveç Gündemi