İsveç Merkez Bankası (Riksbank) Başkanı Stefan Ingves, ülkenin önümüzdeki 5 sene içerisinde kendi dijital merkez bankası parasını çıkarabileceğini açıkladı.

Riksbank Başkanı, perşembe günkü açıklamalarında konuyla ilgili ilk kez bir zaman dilimi verip, e-kronanın beş sene içinde hazır olabileceğini duyurdu.

Merkez Bankası verilerine göre ödeme işlemlerinin %10’undan azının nakitle yapıldığı İsveç, dünyada nakit kullanımının en az olduğu ülkelerden birisi.

“Makul bir hedef”
İsviçre Merkez Bankası, dijital merkez bankası parası çalışmalarını 2018’de hızlandırdı. Ülkedeki pilot çalışmalarının, 2022’nin başına kadar sürmesi bekleniyor.

Bloomberg’ün haberine göre Merkez Bankası Başkanı, şimdiye dek yapılan çalışmaları hız bakımından “başarılı” bulduğunu söyledi.

Ingves, e-krona için beş senelik bir zaman diliminin, “makul bir hedef” olduğu ifade etti. İsveç’te geliştirilecek dijital para, parlamentonun onayına tabi olacak.

Avrupa Merkez Bankası, çarşamba günü CBDC’lerle ilgili yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını yayımladı. İsveç, Kasım 2022’de buna benzer bir uygulama yapmayı planlıyor.

Editör: İsveç Gündemi