İsveç İklim ve Çevre Bakanı Romson, "Küresel ısınmanın önüne geçmek için daha önce 2050 yılı olarak hedeflediğimiz sera gazı emisyonunu sıfırlama taahhüdümüzü, 5 yıl daha geriye çekerek 2045 olarak belirledik" diye konuştu. Sera gazı salınımı ozon tabakasına verdiği zararla küresel ısınmayı hızlandıran en büyük etken olarak biliniyor. İsveç'in böylece 2045 yılında dünyanın en çevreci ülkesi olması bekleniyor.

Daha önce yerel sera gazı emisyonunu 2045’ten itibaren 1990'a kıyasla yüzde 80-85 azaltmayı taahhüt ettiklerini belirten Romson, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda dünyada en kararlı ülkelerin başında geliyoruz. Yaptığımız titiz çalışmalar neticesinde 2050 yılı olarak hedef koyduğumuz sera gazı salımını tamamen sıfırlama projemizi 5 yıl geriye çekerek 2045 olarak belirledik. Bunun için imkanlarımız var. Hükumet olarak temiz, düşük karbonlu teknolojilere yatırım yapılmasını da teşvik etmekteyiz. Enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırma konusunda büyük teşviklerimiz var.”

RUSYA’YI ELEŞTİRDİ

“Kuzey Kutbu'nda petrol arama çalışmalarına karşıyız” Rusya’nın Kuzey Kutup Bölgesi’nde petrol arama çalışmalarına da değinen Romson, şunları kaydetti: "Rusya dünyanın en büyük petrol satan ülkelerinden biri. İsveç olarak hiçbir devletin Kuzey Kutup Bölgesi'nde petrol aramasını istemiyoruz. Zira Kuzey Kutup Bölgesi'nde yapılacak petrol ve gaz arama sondajının tehlikeleri çok büyük. Sondajlardan sızan atıkların ve Kuzey Kutup Denizi’nde meydana gelecek petrol kirliliği dünyadaki en önemli ve en üretken deniz ekosisteminin zarar görmesine neden olabilir. Petrol endüstrisi, sızıntı olmayacağının garantisini hiçbir zaman veremez. Mevcut teknolojiyle bu imkansız. İleride Kuzey Kutup Bölgesi’ne zarar vermeden petrol ve gaz çıkarmak için yeni cihazlar geliştirildiğinde arama çalışmalarına itiraz etmeyiz."

“Zorlu yolculuğun başlangıcı”

Türkiye ile AB arasında sığınmacılarla ilgili prensipte varılan anlaşma hakkında “Zorlu yolculuğun başlangıcı” ifadesini kullanan Romson, tarafları anlaşmaya sadık kalmaya çağırdı. İsveç'in nüfusuna göre AB ülkeleri arasında en fazla sığınmacı alan ülke olduğunu vurgulayan Romson, “Maalesef, Avrupa ülkeleri sığınmacı konusunda üzerine düşen görevi yapmıyor. Sığınmacı akını son yıllarda Avrupa ülkelerinin en büyük sorunu. Avrupa ülkelerindeki politikacılar üzerlerine düşen görevi yapsalardı, sorunun üstesinden gelinirdi. Bu konuda İsveç üzerine düşen görevi fazlasıyla yaptı. Yapmaya da devam ediyor” diye konuştu.

Orhan Karan/Atila Altuntaş


Editör: İsveç Gündemi