İşsizlik sayıları her geçen gün hızla artıyor. Koronavvirüs salgınıyla birlikte haftada en az 10 bin yeni insanın işsizlik halkasına dahil olduğu Arbetsförmedlingen sisteminde sıkıntıların yaşanmaması ve insanların uzun süreli işsiz kalmaması için neler yapılabileceği kapsamlı bir şekilde gözden geçiriliyor.

İşsizlik rakamlarının her geçen gün artması nedeniyle çalışma ofisi işsizlik basıncını azaltmak için yoğunluğun üstesinden gelmeye çalışıyor

İstihdam Servisi (Arbetsförmedlingen) başkanı, Annika Sundén "Açıkçası bu bir meydan okuma" diyor.

İstihdam Servisi (Arbetsförmedlingen) bir yıl önce 2 bin 600 kişiyi işten çıkararak küçülmeye gitmişti. Gelen yeni ekonomik krizle mücadele konusunda personel sorunu da gözlenen İstihdam Servisi'nde sürece dair açıklamalar yapıldı.

Sundén, "O zamanlar, hiç kimse on yılların en kötü ekonomik krizinin köşede beklediğini ve işsizlik rakamlarının rekor bir hızda yükseleceğini beklemiyordu yorumunda bulundu.

Sundén, "Bunlar rekor rakamlar. Beş haftada neredeyse 50 bin başvuran işsiz var ve bu hem mali krizde hem de 1990'larda yaşanan kriz sırasında karşılaşılan bir durum değildi. Eski krizlerle karşılaştırıldığında bu kriz tüm krizlerin iki katından daha fazla işsizlik yarattı ve hızla katlanarak artıyor ifadeleri kullandı.

Yeniden yapılanma

Şimdi İstihdam Hizmetinin artan baskı ile başa çıkabilmesi için yeniden yapılanma çalışmaları sürdürüyor.

Sundén, "İstihdam Hizmetinin büyük bir değişimin sonucu olarak geçen yıl boyunca gergin bir konumda olduğu doğrudur. Bu, tüm İsveç'i ve elbette bizi de etkileyen büyük bir krizdir" dedi.

Annika Sundén'e göre, işsizleri desteklemeyi başarabilmeleri için farklı kanallar kullanılıyor.

"Dijital kanallarda etkin rehberlik etmek için daha fazla kullanılmakta. Şimdi göründüğü gibi, çoğu insan dijital olarak kaydoluyor" ifadeleri kullandı.

"Bir meydan okuma"

Bu işsizlik basıncını karşılayabilecek misiniz?

Annika Sundén, "Artık işsiz kalmış olanları desteklemek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Ancak bunun bir meydan okuma olduğu açıktır, İsveç'te ve işgücü piyasasında bu krizden etkilenen birçok insan vardır."

"Muhataplarımızla yakın bir diyaloğumuz var ve hükümet İsveç İstihdam Servisi'nin bunu çözmesi için daha fazla fon ayırdı. Hatırlanması gereken, önemli olan, bunun çok hızlı bir şekilde gelişen kriz olduğudur, bu yüzden şimdi değişiyoruz" dedi.

Bazı sektörler işe alıyor

Ama aynı zamanda, hala işe alım yapan endüstriler olduğu konusunda iyimser.

Sundén, "İş var. Kısmen sanayi, sağlık ve bakım ve gıda sektörü (markeler) alanında alımlar mevcut. O zaman hatırlamalısınız ki işten çıkarılma konusunda bilgilendirildiyseniz, bu işsiz kaldığınız anlamına gelmez" ifadeleri kullanarak farklı alanlarda iş olduğuna dikkat çekti.

Sundén'e göre ivmenin aşağı inmesini tahmin etmek zor.

"Kriz sona erdiğinde, insanlar restoranlara gidip tekrar seyahat etmeye başlayacak, daha sonra talep yeniden başlayacak ve işler geri gelecek. Ne zaman ve nasıl olacak, bilmiyoruz, bu krizin ne kadar süreceğine bağlı" dedi.

Editör: İsveç Gündemi