Avro Bölgesi liderleri ile Yunanistan'ın Brüksel'de bu ülkeye yapılacak üçüncü yardım paketi konusunda vardığı uzlaşma, geçen haftaki referandum sonucunun olumsuz etkilediği İskandinavya borsalarında yeni haftaya olumlu başlangıç yapılmasını sağladı.

İsveç'te Stockholm Borsası güne yüzde 1 artışla başlayarak geçen hafta Yunanistan referandumundan çıkan "hayır" kararı neticesinde yaşadığı düşüşü büyük ölçüde toparladı.

Danimarka'daki C20 Cap Endeksi de geçen haftaki belirsizliklerin yarattığı düşüşlerin ardından haftaya yüzde 1,3 artışla başladı.

İsveç ve Danimarka borsalarındaki olumlu hava Norveç borsasında da kendisini gösterdi. Norveç Borsası da güne yüzde 0,69 artışla başlayarak ilk iki saat içerisinde yüzde 0,83 yükseliş sağladı.

Brüksel'deki Yunanistan zirvesiyle ilgili İsveç Radyosu'na konuşan İsveç Maliye Bakanı Magdalena Andersson, 2003 yılındaki referandumda kendisinin bizzat yürüttüğü kampanyayla İsveç'in avroya geçmesi gerektiğini ve bunun olumlu getirilerinin olumsuzlardan daha fazla olacağını savunduğunu, fakat bugün Yunanistan'da yaşanan mali krizin Avro Bölgesi modelinin kusurlarını açığa çıkardığını ifade etti.

Ekonomi uzmanları, Avro Bölgesi'nde olmamasına rağmen Avrupa merkezli ihracata dayalı bir ekonomisi olan İsveç'in krizden etkilenebileceği uyarısında bulunuyor.  

 

Editör: İsveç Gündemi