Bu araştırmalardan biri de işsizliğin baş göstermeye başladığı, korona krizi ile piyasalardaki daralmalarla ilgili vatandaşların geleceğe dair duyduğu endişe üzerine.

Covid-19 mücadelesinde fazla tedbir almadan sürdüren İsveç'in aksine çok daha sert önlemler alan Danimarka buna rağmen krizden İsveç kadar etkilenmedi.

Yapılan yeni bir araştıraya göre, korona kriziyle birlikte, İsveçliler ekonomik olarak daha olumsuz etkilendiğini düşünüyorlar.

"Anketi gerçekleştiren kredi yönetimi hizmeti Lowell Tove Gerdin, krizin geniş anlamda ev ekonomilerini etkilediğini görüyoruz" dedi.

İsveç ve komşu ülkeler Finlandiya ve Danimarka salgına farklı stratejilerle karşılık verdiler. Danimarka tamamen kapanmayı seçerken Finlandiya Helsinki bölgesini kapattı ve İsveç ülkeyi daha açık tuttu.

Demoskop tarafından yürütülen ve Lowell tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, İsveçliler ve Finliler bahar aylarında çok daha açık alanlarda yaşamış olsalar da, kişilerin ekonomisi Danimarkalılardan daha kötü.

Her üç İsveçli ve bir Finlandiyalı, her altı Danimarkalının alt gelirlileri ile karşılaştırıldığında, korona krizinin bireysel ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu düşünüyor.

Düşük marjlar

Doğudaki komşular, hem İsveç hem de Danimarka'ya kıyasla kişisel ekonomik sonuçlar konusunda daha fazla endişe duyuyorlar. Ankete göre Finlilerin yüzde 55'i hane ekonomisi konusunda endişeli, İsveçlilerin yüzde 50'si ve Danimarkalıların yüzde 39'u endişeli olduklarını söylüyor.

Lowell iletişim müdürü Tove Gerdin, "Danimarkalılar, korona virüsünün bir sonucu olarak bireysel ekonomileri konusunda fazla endişe duymuyorlar." diyerek, "Danimarkalıların ekonomisi üç kıyaslamasında daha az etkilendiğini görüyoruz" ifadeleri kullandı

Her üç ülkede, hane halkı marjları düşüktür. Her beş İsveçliden biri, gerekli tüm masraflar ödendiğinde geliri, Danimarkalılardan 2.000 SEK daha azdır. Finlandiya'da her üç kişiden biri bir ay içinde aynı miktardan daha azına sahip görünüyor.

Tove Gerdin, "Hala olası bir ekonomik krizin başında olabileceğimizi ve etkilerin birkaç ay sonra gelebileceğini unutmamalıyız" diyerek daha fazla bildirim ve aşağı yönlü bir işgücü piyasasıyla tamponların tükendiğini söylüyor.

Gerdin, "Bu açıdan, bu ülkelerdeki birçok kişinin tüm masraflar ödendikten sonra bu kadar düşük seviyelere sahip olduklarını belirtmesi endişe verici" dedi.

Serbest meslek sahipleri endişeli

Serbest meslek sahipleri arasında, İsveç ve Finlandiya'da kayda değer sayıda krizden sırasıyla yüzde 56 ve yüzde 53 olumsuz etkilendiklerini söylüyor. Danimarka'da serbest meslek sahiplerinin yüzde 36'sı olumsuz etkilendiklerini söylüyor.

İsveç'te işlerini kaybetmekten endişe duyan kişi oranı komşu ülkelere göre daha az, İsveç'te yüzde 34, Danimarka ve Finlandiya'da ise yaklaşık yüzde 40 oranında insanlar işini kaybetmekten endişe ediyor.

Gerdin, "Krizin hanehalkı ekonomilerini geniş ölçüde etkilediğini görüyoruz. Zor zamanlar olduğunuzu düşünüyorsanız, yardım isteme konusunda ve çözüm bulmak için hızlı hareket etmelisiniz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi