Avrupa’nın cinsiyet eşitliğinde birinci sırada yer alan İsveç’te iş hayatında yükselince kadın ve erkek arasındaki boşanma oranları ciddi farklılıklar gösteriyor. Sonuç olarak kadınlar kariyerlerindeki başarılar için özel hayatından daha fazla fedakârlık yapmak zorunda kalıyor.

Stockholm Üniversitesi'nde profesör Johanna Rickne’nin Amerikan Ekonomi Dergisi'nde yayınlanan makalesinde durumu söyle özetledi; CEO olan kadınlar, CEO olan erkeklerden daha hızlı boşanır.

Makale 100’den fazla çalışanın olduğu şirketlerde CEO pozisyonuna gelmiş kadınların erkek meslektaşlarına göre boşanma olasılığının iki kat fazla olduğunu ortaya çıkardı.

CEO kadınlarda görülen yüksek boşanma olasılığı aynı zamanda kamu sektöründe de görünmekte. Kadın belediye başkanları ve parlamento üyelerini erkek meslektaşlarına göre iki kat boşanma olasılığıyla karşı karşıya.  

Kadın doktorlar, polis memurlar ve rahipler de bu trendi izliyor.

Rickne’nin araştırması İsveç'in “aile ve kariyer arasında seçim yapmanız gerekmeyeceği beklentisi” oluşturmak için gerekli şartları sağlamasına rağmen kadınlar kariyer basamaklarında ilerlediklerinde hikâyenin farklı olduğunu ortaya koyuyor.

Bu durumun oluşmasında erkeklerin norm değişikliğinden oldukça uzak olmasını gösteren Rickne, erkekler için bir başkasının kariyerinde ana destekleyici konumunda olması oldukça sıra dışı yorumunu yaptı.

Editör: İsveç Gündemi