Ayrımcılık ombusmanı (Diskrimineringsombudsmannen) DO, H&M mağazalarında göçmenlere karşı yapılan ayrımcılıkla ilgili inceleme başlattığını duyurdu.

Bir basın bülteniyle inceleme başlatıldığınu duyuran DO, ayrımcılık ombudsmanı ırkçılık incelemesinden sonra H&M için bir teftiş başlattığını duyurdu.

Giyim devinin çalışanları tarafından, İsveç kökenli olmayan kişilere yönelik ırkçı yönlem ve işlemlerde ayrımcılık yaptığı bilgileri basına yansıması üzerine tartışma başlamıştı.

200 saniyelik programın çalışması sonucunda kameralara yansıyan ayrımcılık üzerine, şirketin çalışma politikaları ile ayrışan davranışlar üzerine tepkiler almıştı.

Müşterilerin etnik kökenleriyle ilgili nedenlerden dolayı İsveçli müşterileriden daha kötü muameleye maruz kaldığını gösteren bilgiler medya tarafından ortaya çıkarıldı. Ayrımcılık ombudsmanı Lars Arrhenius, yaptığı basın açıklamasında şirketin ayrımcı davrandığını gösteren deliller olduğunu belirtti.

İsveç'in dünya çapındaki moda devi H&M, görüntülerde aynı ürün değişimi isteyen ancak fişi olmayan yabancı kökenliye değiştirmelerinin mümkün olmadığını belirtirken, aynı ürün ve aynı şartlarda İsveçli müşterinin ürününü sorun çıkarmadan değiştirmişti. Bunun yanı sıra şirketin bazı çalışanları da ayrımcılık olduğunu dile getirmişti.

H&M'nin ayrımcılık yaptığı ortaya çıkması üzerine Cinsiyet Eşitliği Bakanı Åsa Lindhagen'de yaşananlara tepki göstermişti.

Ayrımcılık ombudsmanı tarafından başlatılan inceleme sonucunda şirkete nasıl bir yaptırım uygulanacağı merak ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi