Kişi haklarını ihlal etme suçlamasıyla yargılanan IKEA, Fransa'da görülen davada, bir milyon avro para cezasına çarptırıldı. 

Eski CEO Jean-Louis Baillot, iki yıl denetimli serbestlik ve ağır para cezasına çarptırıldı.

AFP haber ajansına göre, Baillot'un avukatı, karar karşısında şok olduklarını ve temyize başvurmayı düşündüklerini açıkladı. 

Ikea France yaptığı açıklamada, mahkemenin kararını gözden geçireceğini ve "daha fazla işlem gerekip gerekmediğini" değerlendireceğini belirtti.

Şirketin eski kriz yönetimi ve güvenlik müdürü de 18 ay denetimli serbestlik ve 10.000 avro para cezasına çarptırıldı. Karara göre, hükümlüler "kişisel verileri sahte yöntemlerle almaktan" suçlu bulundu.

Versailles'deki mahkemedeki duruşmada, "Ikea'nın yanı sıra" şirketin iki eski CEO'su, üst yönetiminden dokuz kişi ve dört polis memuru sanık kürsüsüne çıktı. Fransa'daki Ikea'da çalışanlar, memnun olmayan müşteriler ve iş başvurusunda bulunan kişiler hakkında yasa dışı bilgi toplamaya yardım etmekle suçlandılar.

Yüzlerce kişi izlendi

Savcıya göre, üst düzey yöneticilerden biri, çalışanların faaliyetlerini, siyasi görüşlerini ve sendika katılımlarını kontrol etmek için defalarca özel dedektif tutmuş. Şirket ayrıca, çalışanları gözetlemek için mağazalara sızan aktörleri de işe aldı.

2012'de Fransız basınının ifşasını takiben, Ikea France dört yöneticiyi işten çıkardı, ancak şirket yine de 20 milyon SEK civarında bir para cezası riskine girdi. Salı günü karar verildiğinde, para cezasının miktarı on milyon İsveç kronundan fazlasına denk olarak belirlendi. Jean-Louis Baillot, yarım milyon kronun biraz üzerinde ödemeye mahkum edildi.

AFP haberinde, iddianameye göre Fransa'da yaklaşık 400 çalışan izlendi. Suçlanan polis memurlarına, özel şahıslar hakkında hassas bilgileri ifşa etmeleri için şirket tarafından ödeme yapıldığı bilgisine yer verildi. Yalnızca yargının alma hakkına sahip olduğu bilgilerin şirket tarafından yasal olmayan yollarda elde edildiği belirtildi.

Mahkeme işlemleri, 2009 ile 2012 yılları arasında gerçekleşmesi gereken görüntülere odaklandı, ancak savcıya göre, her şey bundan on yıl önce başlamış.

Ikea France'ın avukatı, Mart ayı sonlarında başlayan Versailles müzakereleri öncesinde, açıklamadan bu yana şirketin güçlü adımlar attığını ve bugün tamamen farklı istihdam uygulamalarına sahip olduğunu ve şirketin itibarı nedeniyle ciddi şekilde cezalandırıldığını söyledi.

Savcı Paméla Tabardel, örnek teşkil etmek ve "tüm şirketlere güçlü bir mesaj" göndermek için Ikea'dan ağır para cezası talep etti.

Fransa'da Ikea tarafından 10.000'den fazla kişi istihdam edilmektedir. Şirketin ülkede 34 mağazası var.

Editör: İsveç Gündemi