17 Şubat'ta yayınlanan bir basın açıklamasında, IATA, son haftalarda satılan yurt dışı biletlerin 2019 satışlarına kıyasla yüzde 11'lik keskin bir artış gösteren bir raporun yayınlandığını duyurdu. Ocak ve Şubat arasındaki bu gelişme, tüm zamanların en hızlı artışı olduğu belirtildi.

8 Şubat döneminde satılan bilet sayısı, aynı aydaki 2019 yılına göre yüzde 49 oldu. Bu arada, 25 Ocak civarında satılan bilet sayısı 2019'un aynı dönemine göre yüzde 38 oldu.

IATA, bilet rezervasyonlarındaki artışın, dünya çapında birçok ülke tarafından sınır kısıtlamalarının hafifletilmesi nedeniyle gerçekleştiğini ileri sürdü.

IATA'nın raporu, dünyanın 50 büyük hava yolculuğu pazarı için seyahat kısıtlamalarını inceledi ve daha fazla dünya ülkesinin aşılı yolcuların girişine izin verdiğini ortaya koydu. Rapor, 18 pazarın, 2019 talebinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan karantina gereklilikleri veya kalkış öncesi testler olmadan halihazırda aşılanmış gezginlere açık olduğunu gösteriyor.

28 pazar daha karantinasız aşılı gezginlere açık ve bu, 2019 talebinin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturuyor. Oysa 37 pazar, 2019 talebinin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan farklı koşullar altında aşılanmış yolculara açıktır (18'i kısıtlama yoktur, diğerleri test veya karantina veya her ikisini gerektirir).

Avustralya, Fransa, Filipinler, Birleşik Krallık, İsviçre ve İsveç gibi seyahat kısıtlamalarını en son gevşeten ülkeler arasında şimdiye kadar sıkı tutan ülkeler de var.

Rapor hakkında yorum yapan IATA Genel Müdürü Willie Wash, aşılı yolcuların birkaç hafta öncesine göre çok daha kolay ve sorunsuz seyahat etme hakkına sahip olduğunu ve bunun yolculara bilet satın alma konusunda büyük güven verdiğini söyledi.

"Ve bu iyi haber! Şimdi seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını daha da hızlandırmamız gerekiyor. Son zamanlardaki ilerleme etkileyici olsa da, dünya 2019 bağlantı seviyelerinden uzak duruyor. En iyi 50 seyahat pazarından 13'ü hala tüm aşılı yolculara kolay erişim sağlamıyor. Buna Çin, Japonya, Rusya, Endonezya ve İtalya gibi büyük ekonomiler de dahil" dedi .

IATA, DSÖ onaylı bir aşı ile tam olarak aşılanmış olanları karantina ve test dahil tüm seyahat engellerini kaldırmaları için ve ayrıca karantina seyahatinden önce negatif antijen testi sonucu negatif olan aşılanmamış gezginler için çağrıda bulunmaya devam ediyor.

Yönetmen Walsh, seyahat kısıtlamalarının insanlar ve özellikle ekonomiler üzerinde büyük bir etkisi olduğunu da kaydetti. Ona göre seyahat kısıtlamaları kalkmalı, çünkü yolcular halihazırda aşı olduğu için daha fazla risk getirmiyor.

Editör: İsveç Gündemi