Hanehalkı banka mevduatları rekor seviyede

Hanehalkı mali tasarrufları, yılın ikinci çeyreği sonunda geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 18 düşüşle 152 milyar SEK oldu. Hanehalkı tasarruflarında, özellikle hisse temettüleri nedeniyle, ikinci çeyrekte tarihsel olarak en yüksek olduğu yerde mevsimsel bir değişiklik var. Devam eden düşük mevduat oranlarına rağmen, banka hesaplarındaki net mevduat 97 milyar SEK ile rekor seviyeye ulaştı. Borsa da ikinci çeyrekte keskin bir düşüş yaşadı ve hane halkı fon satmaya ve hisse satın almaya devam etti.

Hanehalkının banka hesaplarındaki net mevduatı ve net hisse ve fon alımları, işlemler, milyar SEK bazında:

Hanehalkının kredilerdeki yıllık büyüme oranı, yeni krediler eksi amortismanlar, geçtiğimiz çeyrekte durmuş, 2022'nin ikinci çeyreğinde yüzde 6,3'e düşmüştür.

Finansal olmayan şirketler borçlanmaya devam etti

Korona pandemisinin patlak vermesiyle bağlantılı olarak, finansal olmayan şirketler sabit getirili piyasada menkul kıymet ihraç etmekte zorlandılar. Bunun yerine, bankalardaki ve parasal finans kuruluşlarındaki krediler arttı. Geçen yıldan bu yana, bu krediler 381 milyar SEK arttı. Bu, vadeler hariç 131 milyar SEK artan ihraç edilen faizli menkul kıymetlerle karşılaştırılabilir.

Devlet için negatiften pozitife tasarruf

2022'nin ikinci çeyreğinin sonunda devlet, tasarrufların negatif olduğu 36 milyar SEK'lik bir önceki çeyreğe kıyasla, 39 milyar SEK'lik pozitif tasarruf gösterdi. Hükümetin ikinci çeyrekte negatif tasarrufları pozitif tasarruflara dönüştürmesi, esas olarak devlete ait şirketlerden elde edilen temettüler, yüksek vergi geliri ve korona ile ilgili destek önlemlerinde belirli bir azalma ile açıklandı. Belediyeler ve bölgeler bir önceki çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de pozitif tasarruf sağladı. Mali tasarruflar, bir önceki çeyreğe göre 3 milyar SEK daha az olan 28 milyar SEK olarak gerçekleşti. Vergiler ve devlet sübvansiyonları, belediyelerin ve bölgelerin devam eden pozitif tasarruflarına katkıda bulunan bir faktördü.

Devletin yanı sıra belediyeler ve bölgeler için mali tasarruflar, işlemler, milyar SEK bazında:

2022 yılının ikinci çeyreği sonunda piyasa değerli devlet borcu, ilk çeyreğe paralel olarak 2.247 milyar SEK olarak gerçekleşti.

Riksbank'ın destek alımları azaltıldı

2020'nin ilk çeyreğinde pandeminin patlak vermesinden bu yana Riksbank, daha kapsamlı bir para politikası izlemek için İsveç'in faiz getiren menkul kıymetlerindeki varlıklarını iki katından fazla artırdı. 2022'nin ilk çeyreğinin sonunda, holdingler 979 milyar SEK olarak gerçekleşti. Ağırlıklı olarak devlet ve konut tahvillerinde olan bu varlıklar 2022'nin ikinci çeyreğinde yüzde 11 azaldı.

Riksbank'ın İsveç faiz getiren menkul kıymetlerindeki varlıkları, pozisyon değerleri, milyar SEK bazında:

SBAB konut kredisi faiz oranlarını düşürdü SBAB konut kredisi faiz oranlarını düşürdü

Türev ürünlerde ticaret hacmi arttı

Artan enflasyonun ardından, Riksbank da dahil olmak üzere birçok merkez bankası 2022'nin ikinci çeyreğinde kilit faiz oranlarını yükseltti. Bu dönemde İsveç kronu hem dolar hem de euro karşısında sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 3 değer kaybetti. Dünya ekonomisinde yaşanan belirsizliğin ardından türev piyasalarda yoğun alım-satımlar yaşandı. Türev ürünlerin en çok işlem gördüğü sektör olan finans şirketleri arasında hem faiz hem de kur riskine maruz kalan birçok oyuncu bulunmaktadır. Bu aktörler türevleri risk yönetimi için kullanabilecekleri gibi spekülasyon için de kullanabilirler. 2022'nin ikinci çeyreğinde, İsveç'in yabancı türevlerde sahiplik değeri 1.529 milyar SEK'i, İsveç türevlerinde yabancı mülkiyeti ise 1.569 milyar SEK'i buldu.


 

Editör: İsveç Gündemi