Giyim devi H&M, korona krizi nedeniyle geçici ve kalıcı olarak çok sayıda çalışanını işten çıkardı. Ancak işten çıkarılan ya da geçici olarak izne çıkarılan çalışmalara içerideki ücretlerini ödemediği ortaya çıktı.

H&M'de çalışan Johanna isimli genç kız, işten çıkarıldığı zaman tüm ay çalışmasına rağmen şirketin sadece yarı maaşını ödediğini ancak geri kalan kısmı aylardır ödemediğini belirterek sitem etti.

Giyim devi H&M, korona krizinden en çok etkilenen şirketler arasında yer alıyor. Birçok çalışan işten çıkarıldı ve mağazalar kapatıldı. Cuma günü sunulan son ara raporda, şirket ikinci çeyrekte 6.2 milyar SEK zarar bildirdi.

Johanna, bahar boyunca birkaç mesaj aldığını ve çalışanların çalışma saatlerini değiştirmek zorunda kalındığını belirtti.

Çoğu zaman evden çalışmak durumunda kaldıklarını belirten, genç kız, haftada on iki saatimizi ayırdık, günde yaklaşık dört saat, haftada üç gün çalıştık. Mart ayının ortasından yaklaşık iki hafta öncesine kadar böyle devam edildiğini söylüyor.

İşten çıkarıldıklarında devletin desteğiyle birlikte saatleri düşürülen çalışanlara maaşların yüzde 92,5'u ödeneceği tahhüt edilmişti. Ancak H&M'in bu parayı hiç ödemediğini belirtti.

Aylardır içerideki maaşlarını ve kanunen doğan haklarını almak için beklediklerini ancak şirketten bu konuda bir ses çıkmadığı söylenirken, kanunen o ücreti ödemeleri gerektiğini savundu.

Korona krizi nedeniyle maaşların yüzde 60'ı devletin desteklediği ve şirketin sadece yüzde 40'lık bölümünü ödemesi gerekmesine rağmen kendilerine hiç ödeme yapılmadığını ve devlet desteğinden dahi marum kaldıklarını söyledi.

Şirket, personel maaşlarıyla ilgili alınması gereken destekle ilgili henüz netlik olmadığı ve bu desteğin kendilerine gelmediği gerekçesiyle onu beklediklerini belirtiyor.

İsveç'te binlerce şirkette kısa süreli çalışma modeli devam ederken, birçok şirkette buna benzer olayların olduğu biliniyor. Mağdur olan çalışanların bekleyişi sürerken, 2021 Mart ayı işsizlik tahminleri yüzde 11'in üzerinde olması bekleniyor.

Koronavirüs salgınıyla birlikte işsizliğin arttığı İsveç'te gelecekte iş bulmanında daha zor olabileceği tahmin ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi