Hepsiburada’nın ABD’li teknoloji borsası NASDAQ’taki halka arzı tamamlandı ve dün NASDAQ’ta gong Hepsiburada için çaldı. Hepsiburada, hisse başı 12 dolardan 56.740.000 adet B grubu hisse senedinin halka arzı gerçekleştirildi. NASDAQ borsasında HEPS kısaltması ile işlem gören Hepsiburada’nın CEO’su Murat Emirdağ’ın verdiği bilgiye göre halka arzın büyüklüğü 700 milyon dolar olurken şirketin halka açıklık oranı yüzde 20 olarak belirlendi. Emirdağ, halka arz gelirinin 500 milyon dolarının şirketin kasasına gireceğini dile getirdi. Hepsiburada’nın NASDAQ halka arzında 3.9 milyar dolar değerlemeye ulaşıldı.

Hanzade Doğan’ın kontrolü değişmeyecek

Hepsiburada’nın NASDAQ’ta işleme başlaması için düzenlenen toplantıda konuşan Emirdağ, şirketin halka arz öncesi hisse dağılımının yüzde 75 Hanzade Doğan kontrolünde, yüzde 25 ise finansal yatırımcı fon Franklin Templeton kontrolünde olduğunu belirtti. Emirdağ, sermaye artışının da yapılmasının ardından gerçekleşen halka arz sonrasında ise halka açıklık oranının yüzde 20 olacağını Hanzade Doğan ve ailesindeki hissenin yüzde 65, yüzde 15’in de Franklin Templeton konrolünde olacağını kaydetti. Hanzade Doğan’ın halka arz sonrasında da en büyük hissedar olmaya devam edeceğini vurgulayan Emirdağ, karar verme mekanizmasında da bir değişiklik yaşanmayacağını dile getirdi.

Hepsiburada CEO’su Emirdağ, halka arz sürecinin başarıyla tamamlanmasının, uluslararası yatırımcıların Hepsiburada ve Türkiye hikayesine besledikleri inancın ve güvenin somut göstergesi olduğunu ifade etti. Emirdağ, “Hedefimiz, halka arzla birlikte kurumsal ve finansal yapımızı daha da güçlendirerek, müşteri odaklı iş süreçlerimizi, teknoloji altyapımızı, ürün ve hizmet çözümlerimizi sürekli yenilemek ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak” diye konuştu.

Halka arz geliri büyümede kullanılacak

Halka arz geliri öncelikle Hepsiburada’nın büyüme hikayesi için kullanılacağını belirten Emirdağ, şöyle devam etti: “Ürün iş deneyimini en üst düzeyde tutmak için yatırımlarımız devam edecek. Yeni çıktığımız birçok güzel projemiz var. Hepsiexpress, Hepsipay gibi bu hizmetlerin ölçeklenmesine yönelik çalışmalarımız olacak. Türkiye’nin dört bir yanında kurduğumuz lojistik, ağ operasyon merkezi ve altyapı yatırımları devam edecek. Sonuç olarak istihdamı artırmaya yönelik yatırımlara da devam edeceğiz. Hikayemizin önce Türkiye’de sonra bölgeye doğru yayılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Halka arza olan ilginin Türkiye’ye olan güveni de ispatladığını söyleyen Emirdağ, “Aynı zamanda büyük sorumluluk taşıyoruz. Halka arzı milli bir başarı hikayesi olarak görmek ve bunu ispatlamak istiyoruz. Bu ölçekte halka arzla birlikte bir mihenk taşı olduğumuzun farkındayız, arkasından da daha nice başarılı girişimlerin de önünü açmış oluruz” dedi.

Yurtdışına yönelik planlarına ilişkin de Hepsiglobal ile çalışmalara başladıklarını şimdilik yurtdışındaki ürünleri Türkiyeli tüketicilere sunduklarını ifade eden Emirdağ, önümüzdeki dönem Türkiye’de üretilen ürünlerin yurtdışına pazarlanması yani bir ihracat kapısı olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

NASDAQ’ta Hepsiburada’nın hisselerinin işlem görmeye başlaması onuruna düzenlenen dijital gong töreninde konuşan NASDAQ Başkanı ve CEO’su Adena Friedman, “Başarısıyla Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki teknoloji start-upları için gerçek bir ilham kaynağı olan Hepsiburada’nın gelecek hikayesini birlikte yazmak için sabırsızlanıyoruz” diye konuştu.

‘Teknoloji devleri arasında Türk şirketini yazdırdık’

“NASDAQ’ta halka açılmamız, Türkiye’nin de küresel e-ticaret haritasında yerinin olduğunu kanıtlaması ve global teknoloji devlerinin arasına bir Türk şirketinin adını yazdırması adına son derece anlamlı bir gelişme” diyen Emirdağ, uluslararası yatırımcıların Türkiye’nin ve e-ticaretin gelecek hikayesine inanarak Türkiye’ye yatırım yapmalarının ve yatırım iştahının çok yüksek olmasının, Türkiye’deki diğer tüm şirketlere iyi bir örnek olacağına inandıklarını ifade etti.

Geçen yıl yüzde 100’ün üzerinde büyüdük

Halka arzla birlikte, daha kurumsal bir yapıya kavuşarak, güçlenen sermaye yapısıyla müşteri odaklı iş süreçlerini ve hizmetlerini sürekli geliştirerek büyüme ve başarıyı sürdürülebilir kılmak istediklerini kaydeden Emirdağ, şöyle konuştu: “Hepsiburada Türkiye’den doğup dünya markası olma yolculuğunda emin adımlarla ilerleyen ilk ve tek yerli ve milli şirket. Platformumuzda yer alan 45 bini aşkın iş ortağımızla birlikte, geçtiğimiz sene yüzde 100’ün üzerinde büyüme kaydederek 17 milyar TL’lik işlem hacmine imza attık. Hepsiburada olarak, Türkiye’deki KOBİ’lerin, işletmelerin ve yeni girişimlerin işlerini büyütmelerine kaldıraç görevi yaparken aynı zamanda sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlamaya devam etmek istiyoruz. NASDAQ’ta teknolojinin devler liginde halka açık olmak, bu yolda bize hem rehberlik edecek hem de güç verecek.”

Türkiye dışına da açılmayı hedefliyor

Hepsiburada kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner de yabancı ajanslara yaptığı açıklamada, şirketin hisselerini 11-13 dolar aralığının orta noktası olan 12 dolar olarak fiyatlandırdığını ve beklenen değerlemenin yaklaşık 3.9 milyar dolar olduğunu söyledi. Hanzade Doğan Boyner, ana pazarlarına odaklanacak olsalar da Türkiye dışına da açılmayı planladıklarını kaydederek “Yerel pazarımızın yakınlığını ve yeteneklerimizi göz önünde bulundurarak Orta Doğu, Kuzey Afrika, Balkanlar ve bazı Doğu Avrupa ülkelerine bakıyoruz” dedi.

Dunya.com

Editör: İsveç Gündemi