Finansal olmayan şirketlere verilen kredilerde buna karşılık gelen büyüme oranı yüzde 15,4 oldu. 1 yıldan uzun vadeli sabit vadeli yeni sözleşmeler için ipotek faiz oranları düştü.

Kısaca Ağustos 2022'deki gelişme

borç verme

  • Hanehalkına verilen toplam kredilerin yıllık büyüme oranı yüzde 5,6 olarak gerçekleşti. Hanehalkına verilen toplam kredinin yüzde 82'sini konut kredileri oluşturdu. Hanehalkı kredilerinin yüzde 6'sını oluşturan tüketici kredileri ise yüzde 5,4 ile 2021 Mayıs'tan bu yana en düşük büyüme oranına ulaştı.
  • Finansal olmayan şirketlere verilen kredilerin yıllık büyüme oranı yüzde 15,4 oldu. Büyüme hızı düşük bir gelişme döneminden sonra yukarı doğru devam ediyor ve Ağustos 2022'de Nisan 2008'den bu yana en yüksek seviye kaydedilecek.
  • Toplamda, MFI'lardan hanehalklarına ve finans dışı şirketlere verilen krediler 7.777 milyar SEK'e ulaştı. Bunun yüzde 63'ünü (4.883 milyar SEK) hanehalklarına verilen krediler ve yüzde 37'sini (2.894 milyar SEK) şirketlere verilen krediler oluşturdu.

Hanehalkı ve finansal olmayan kuruluşlara verilen krediler, yıllık büyüme oranı

Konut kredisi kuruluşları olarak adlandırılan ipotek piyasasındaki MFI'ler dışındaki aktörlerden alınan konut kredileri, Ağustos 2022'de yıllık yüzde 31,9 büyüme gösterdi. Böylece konut kredisi kurumları, hanehalklarının konut kredilerinin yüzde 1,2'sini (48 milyar SEK) oluşturdu.

Kredi ve mevduat faizleri

  • Hanehalkının yeni konut kredisi anlaşmalarındaki ortalama faiz oranı yüzde 2,69 oldu. Yeni konut kredisi sözleşmelerinde ortalama değişken faiz oranı yüzde 2,52 oldu.
  • 1 ile 5 yıl arasında sabit vadeli konut kredisi sözleşmelerinde faiz oranı ortalama yüzde 3,39 oldu. Konut kredilerinde değişken faiz oranı yükselmeye devam ederken, 1 yılı aşan sabit dönemli faiz oranları düştü.

MFI'nin haneler için ipotek faiz oranları

  • Finansal olmayan şirketlere borç vermek için yeni sözleşmelerin ortalama faiz oranı yüzde 2,75 oldu. Finansal olmayan şirketlere borç vermek için yeni sözleşmelerde değişken faiz oranı yüzde 2,68 olarak gerçekleşti.

Faiz oranları yeni anlaşmalar: konut kredileri ve finans dışı şirketlere verilen krediler

  • Hanehalkının banka hesaplarındaki yeni mevduat faiz oranı bu dönemde yüzde 0,20 oldu. Bağlanma süresi veya sınırlı sayıda ücretsiz para çekme işlemi olan hesapların faizi yüzde 0,57'ye ulaştı.
  • Finansal olmayan kuruluşların banka hesaplarına yeni mevduatlar için ortalama faiz oranı yüzde 0,20 oldu. Bağlanma süresi veya sınırlı sayıda ücretsiz para çekme işlemi olan hesapların faizi yüzde 0,83 oldu.

Bankalardaki yeni mevduat faiz oranları: hane halkı ve finansal olmayan şirketler

Editör: İsveç Gündemi