İsveç'te gayri resmi rakamlara göre işsizliğin yüzde 12'leri bulduğu bu dönemde, göçmenler bu işsizliğin neredeyse yüzde 70'ini oluşturuyor. Yapılan araştırmaların ortaya koyduğu verilere göre İsveçli firmaların hizmet sektörü dışında yabancılara fazla şans tanımaması da yer alırken son üç yıl içinde işsiz olan insanların yüzde 80'nine yakınının ya kısa vadeli çalışıp tekrar işsiz kaldığı ya da hiç iş bulamadığı belirtiliyor.

İsveç işsizliğe çözüm bulmak için çabalarken yeni hükümetin ortaya koyduğu yol haritasında işsizliği önleme ile ilgili elle tutulur bir eylem planı bulunmuyor.

2013 yılından bu yana İsveç'te resmi rakamlara dayandırılan verilere göre işsizliğin yüzde 3 oranında arttığı yönünde ancak real işsizlik hareketlerinde bu oranın yüzde 5 ila 6 oranında olduğu gözlemleniyor.

Aktivitestöd kapsamında bulunanları bir önceki hükümetin çalışıyor göstermesi ile resmi işsizlik rakamları minimize edilirken, yeni hükümetin aktivitestöd sistemine karşı başlattığı mücadele ile birçok yerin kapandığı ve buradan yararlanan insanların tamamen işsizler listesine ekleneceği belirtiliyor. Hükümetin göreve başlamadan önceki planı arasında bulunan kapatma eylemi iktidara gelir gelmez devreye aldı ve şuana kadar İsveç genelinde aktivitestöd kapsamında faaliyet gösteren yaklaşık 60 kurumun kapısına kilit vurarak buradaki insanları iş bulma kurumuna yönlendirdi.

Yıl içinde işsizliğin giderek artacağı ve bunun büyük bir sorun haline geleceği ifade edilirken, işsizlikten en çok etkilenen kesimin göçmenler olacağı belirtiliyor.
Editör: İsveç Gündemi