OECD ülkelerinde yıllık enflasyon Haziran ayında yüzde 10,3'e yükseldi. Mayıs ayında bu rakam yüzde 9,7 idi. Haziran ayındaki artış 1988'den bu yana görülen en yüksek artış. Örgütün 38 üye ülkesinin üçte biri çift haneli enflasyon ölçtü ve en yüksek seviye yüzde 79,6 ile Türkiye'de görüldü. Japonya yüzde 2,4 ile en düşük enflasyona sahipti.

Eskiyen rüzgar santrallerinin kanatları ayakkabıya dönüştürülüyor Eskiyen rüzgar santrallerinin kanatları ayakkabıya dönüştürülüyor

1975'ten bu yana en büyük artış

Gıda fiyatları keskin bir şekilde artmaya devam ediyor ve Haziran ayındaki artış yüzde 13,3 ile 1975'ten bu yana en büyük artış oldu.

Rusya'nın bu yılın başlarında Ukrayna'yı işgal etmesinin bir sonucu olarak gıda fiyatları dünya çapında fırladı. Ukrayna, dünyanın en büyük gıda ihracatçılarından biridir ve yakın zamana kadar ülkede 20 milyon tonun üzerinde tahıl sıkışıp kaldı. Türkiye'nin girişimleri ile limandan ilk kez bir gemi ayrılarak gıda zorlukları olan bölgelere doğru yol aldı.

Savaş ayrıca küresel enflasyon oranını çeşitli şekillerde etkiledi. En çok yükselen kategori, Haziran ayında yıllık bazda yüzde 41 artışla enerji fiyatları oldu. Bir ay önce yüzde 35'ti.

Bazı olumlu haberler

Haziran ayında büyüme tahminini yüzde 4,5'ten yüzde 3'e düşüren işbirliği örgütüne göre, kötüleşen küresel durum dünya ekonomisi üzerinde çok fazla baskı oluşturuyor.

Aynı zamanda Temmuz ayında olumlu haberler de vardı: OECD ülkelerinde işsizlik Mayıs ayında sadece yüzde 5 ile 2001'den bu yana en düşük seviyeydi.

OECD ülkelerinde 2021 yılının tamamında enflasyon yüzde 4,1 oldu. Bir önceki yıl yüzde 1.4 idi.

Editör: İsveç Gündemi