Kronofogden analisti Davor Vuleta, gençlerin hayata borçla başmasının ciddi bir problem olduğunu belirterek, geleceğe borçla başlamanın çok zor olduğunun altını çizdi.

18-25 yaş grubundaki kişilerin yaklaşık yüzde üçünün 2021 sonunda Kronofogden'e ödenmemiş en az bir borcu vardı. 18-25 yaş grubundaki Kronofogden'e borcu olan gençlerin sayısı yıllar içinde azaldı, ancak toplam borç yükü önemli ölçüde arttı.

2011'den bu yana toplam borç 430 milyon arttı ve takipte olan toplam borç ortalaması 1.56 milyar kron olduğu belirtildi.

Genç erkekler, borç miktarının yüzde 73'ünü oluşturuyor. Ancak borç yükünün en hızlı büyüdüğü alan kadınlar arasında görülüyor. Genç kadın grubundaki medyan borç, bu dönemde iki katına çıkarak ortalama kişi başı 7.400 krondan 14.900 krona çıktı.

Dijitalleşme ile adım adım büyüme

Tarihsel olarak, kadınların borçları düşüktü, ancak dijitalleşmeyle birlikte borçlanmalar arttı.

Davor Vuleta, istatistiklere göre bu borçların birçoğunun tüketim ve online alışverişle ilgili olduğunu söyledi.

Erken borçlanan gençlerin zor bir döngüye girme riskiyle karşı karşıya.

Uzman: Gençler genellikle daha düşük eğitim düzeyine ve istihdam oranına sahiptir ve çalışma hayatına girmek için zaman bulamamışlardır. Gelirlerinin daha düşük olduğunu ve bu borç durumundan çıkmalarının çok zor olabileceğini belirtti.

Devlete ve belediyeye olan borçlar azalırken, şirketlere olan borçlar arttı. Kronofogden'in analizinde, alınan davaların yarısından fazlasından 15 şirketin sorumlu olduğu tespit edildi. Bunlar çoğunlukla telekom, çevrimiçi alışveriş ve bireysel kredi sunan şirketler olarak öne çıkıyor.

Vuleta, "Normun "şimdi al - sonra öde" olarak değiştiğini görüyoruz ve toplumda bu böyle" dedi.

Durumun kötüleşme riski yüksek

Yaklaşan ekonomik gerileme, Kronofogden'in şimdi durumun daha da kötüleşebileceğinden korktuğu anlamına geliyor.

Vuleta, "Maddi olarak zor zamanlar geçirenler daha da zorlanacak, ilk ve en sert darbeyi onlar alacak. Ne yazık ki, önümüzdeki yıl Kronofogden'e düşen insan sayısının daha da artacağı görülüyor" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi