Son uçuşun sivil yolcu uçağı Concorde ile yapılmasından bu yana 16 yıl geçti. O zamandan beri, çoğunlukla ses hızında uçan sadece askeri savaş jetleri bulunuyor. Ancak sıradan siviller için bile çok hızlı uçmak için birkaç proje devam ediyor.

En son, ABD Uzay Ajansı Nasa, X-59'u tüm sistemlerle birleştirmeye hazırlanırken büyük bir adım attı. 30 yıldan fazla bir süredir ilk kez, Nasa 2021 için planlanan ilk uçuş ile tam ölçekli bir deneysel plan yapıyor.

X-59 ile Nasa, Concorde'un bulunan bazı sorunlarının nasıl çözüleceğini göstermeyi hedefliyor. Concorde uçağının sıkıntılarının en önemlisi büyük bir olumsuz çevresel etkisi vardı ve pahalıydı.

Haziran 1979'da Air France'dan bir Concorde Landvetter'e indi. Büyük bir heyecan yarattı ve havaalanına yaklaşık 100 bin kişi uçağı görmek için havalimanında toplandı.

Ses patlaması

Yüksek hızca uçuşlarda, belki de en bilinen sorun süpersonik hızda uçuşlar sırasında ortaya çıkan yüksek gürültü. Nasa, X-59'a farklı bir tasarım yaparak bu sorunu çözmeye çalışıyor.

Sonuç, eğer başarırlırsa uçak uçtuğunda sadece küçük bir gürültü düzeyinde ses çıkması hedefleniyor. Tıpkı kapanan bir arabanın kapısının yanında dururken olduğu gibi.

Saatte 1500 kilometre uçacak

X-59 saatte yaklaşık 1.500 kilometre uçabilmelidir. Saatte yaklaşık 900 kilometre hızla uçan normal büyük sivil uçaklardan önemli ölçüde daha hızlı.

Fikir, uçağın normal uçaklardan önemli ölçüde daha yüksek olan 18 bin metre yükseklikte uçmasıdır.

Test planı, Palmdale, California'daki savunma sanayi firması Lockheed Martin tarafından üretildi. Amaç, X-59 ile Nasa'nın ticari bir uçak ses planının nasıl oluşturulabileceğini gösterebilmesidir.

Concorde'dan daha etkili

American Boom Overture ses uçağını geliştirmek için çalışıyor. 55 yolcu alabilecek kapasite ve Concorde'dan yüzde yüzde 30 daha sessiz olacak.

Bom saatte 2 bin 500 kilometre uçabilmelidir. Uçuşlar, sıradan büyük sivil uçaklara kıyasla yaklaşık iki kat yükseklikte 20 bin metre yükseklikte gerçekleşecek.

Boom'a göre, uçakla uçmak normal bir iş biletinden daha pahalı olacak. Şirket ayrıca sırasıyla 10 ve 20 uçak sipariş eden Japan Airlines ve Virgin Group havayolları tarafından da desteklenmiştir.

Şimdi, elbette, gerçekten bir yolcu uçağı olarak uçması biraz zaman alıyor. Boom'un arkasındaki teknoloji ilk olarak 2020'de prömiyeri uçuşunu yapması beklenen XB-1 test düzleminde test edilecek.

Hedef en kısa zamanda test uçuşları yapmak

Overture ile ilk test uçuşunun 2020'lerin ortasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Boom'a göre, uçağın Concorde'dan çok daha iyi özellikler elde etmesi ve daha iyi tasarım, yeni malzemeler ve daha iyi motorların bir kombinasyonudur.

Ancak şirket hala kara parçası üzerinde uçuşlara inanmıyor. Bunun yerine, uçağın sadece deniz üzerinde yüksek hızda gitmesi gerektiği fikri hakim.

Boom'a göre, dünyadaki büyük şehirler arasında çoğunlukla deniz seviyesinin üzerinde ve bu nedenle uygun olabilecek yaklaşık 500 hat olduğu söyleniyor.

Business jeti yüksek hızda

Aerion Supersonic, Reno, Nevada'da bulunmaktadır ve on iki yolcu taşıma kapasitesine sahip, iş seyahatleri için bir plan geliştirmektedir. Saatte 1600 kilometre hızda uçması planlanıyor. Örneğin Londra-Pekin arası aktarmasız uçabilecek.

Aerion'a göre, yeni uçak AS2, yerden herhangi bir gürültü rahatsızlığı olmadan kara üzerinde bilecek. Düzlemin ve yeni motorların tasarımına bağlı olarak bu durum değişiyor.

Gerçekten işe yararsa, uçağın ilk test uçuşunu gerçekleştireceği 2023-2024 civarında olabilir. Her sorunsuz olursa, AS2 2026'da ticari uçuşlarda kullanılabilecek.

Diğer şeylerin yanı sıra, Aerion gezegeni geliştirmek için Lockheed Martin ile birlikte çalışıyor. General Electric gürültü ile başa çıkacak yeni motoru üretti.

Boeing de işbirliğine katıldı ve Aerion'a yatırım yaptı.

Üst sınıf lüks uçuş

Spike Aerospace, lüks bir üst sınıf uçak olan Spike S-512 üzerinde çalışıyor. Uçak 12-18 yolcu alabilmeli kapasitesine sahip olacak ve saatte 1900 kilometre hızla uçabilecek.

Uçak biraz alışılmadık bir tasarıma sahip olacak gibi. Penceresi olmayacak. Bunun yerine, dışarıdan görüntüler özel bir sistemle ekranlara yansıtılacak.

Önceki bilgiler, Spike'ın 2021'de ilk test uçuşunu hedeflediğinden bahsedilmişti. Ancak olası bir ticari lansman hakkında henüz net bilgi yok.

Sesten daha hızlı uçuş

Tüm bu projeler devam ederken, daha da hızlı bir seviyeye yönelik yatırımlar var. Havacılık ve savunma sanayi şirketi Boeing, Mach 5 veya daha fazlasında uçabilen, genellikle hipersonik hız olarak adlandırılan uçaklara bakan projeler üzerinde çalışıyor.

Boeing'e göre, plan hem sivil hem de askeri kullanım için hazırlanıyor. Ama gerçekten neler olduğunu tam olarak anlamak için henüz erken.

Bu, burada belirtilen diğer projeler için de geçerlidir. Gelecekte sivil kullanıma girecek bir ses hızı uçuşu planının gerçekliği henüz net değil. Ciddi çalışmalar bulunuyor.

Editör: İsveç Gündemi