Geçmiş yıllarda, Avrupa'daki kömür gücünün yerini geleneksel olarak yenilenebilir enerjiler ve bir elektrik santralinde elektrik üretmek için yakıldığında kömürün karbon emisyonunun yaklaşık yarısını yayan bir fosil yakıt olan doğal gaz aldı.

Ember, 1 Şubat'ta yayınlanan altıncı yıllık Avrupa Elektrik İncelemesinde, "Ancak, 2021'in ikinci yarısında yükselen gaz fiyatlarının bir sonucu olarak, fosil gazın yerini yeni yenilenebilir kaynaklar aldı" dedi.

Ember, 2021'de gaz fiyatlarının %585 arttığını ve bunun "OPEC'in 1973'teki petrol ambargosundan bu yana en büyük enerji fiyat şoklarından biriyle sonuçlandığını" söyledi. Sonuç olarak, fosil gaz tesislerinden elektrik üretmenin fiyatı yedi kat arttı ve bu da Avrupa'da elektrik fiyatlarının fırlamasına neden oldu.

Sonuç olarak, Ember araştırmacıları, önceki iki yıldaki %29'a kıyasla, kömür gücünün 2019'dan 2021'e yalnızca %3 düştüğünü tespit etti.

Ember'in Avrupa Lideri Charles Moore, Avrupa'nın kömürden çıkış sürecinin yolunda gitmesini sağlamak için eylem çağrısında bulunan, "Gaz krizi, AB'nin elektrik geçişi için bir paradigma değişikliğidir" dedi.

"Kömür santrallerinin 2030 yılına kadar kapatılmasını garanti etmenin tek yolu mevzuat; Dalgalı gaz fiyatları, yalnızca piyasa güçlerine güvenemeyeceğinizi açıkça ortaya koydu" dedi.

2021 rakamları, ucuz güneş ve rüzgar enerjisinin hızlı yükselişi nedeniyle Avrupa genelinde kömürlü elektrik üretiminin çöktüğü önceki yıllarla çelişiyor. 2019'da AB kömür üretimi, bugüne kadar kaydedilen en keskin düşüşlerden biri olarak neredeyse dörtte bir oranında azaldı.

Ancak bu tür rakamlar artık Ember'in 2021 elektrik incelemesinde görülmüyor.

Rapora göre, fosil yakıtlar –kömür ve gaz– 2021'de AB elektrik üretiminin %37'sine düşerek 2019'da ulaşılan %39'luk paydan çok az düştü. Bu arada, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjiler AB elektriğinin %37'sini ve nükleer taraf %26'sını üretti.

Ember, son iki yılda İspanya'da (%-42) ve Yunanistan'da (%-43) kömür üretiminin düştüğünü, ancak bunların İrlanda ve Polonya gibi diğer ülkelerdeki artışlarla dengelendiğini söyledi.

"En önemlisi, yerel üretim AB komşularından yapılan ithalat pahasına arttığından , Polonya'nın kömür santrali üretimi 2019'dan bu yana %7 (+8 TWh) arttı. Polonya, 53 aylık sürekli ithalatın ardından Ağustos 2021'den itibaren net elektrik ihracatçısı haline geldi" dedi.

Ember raporu, rüzgar ve güneş enerjisinin Eylül ayı hariç yılın ikinci yarısında her ay yeni rekorlar kırdığını söyleyerek, yenilenebilir enerjilerin gaz krizi boyunca verim sağlamadığı iddialarıyla da çelişiyor.

"Rüzgar ve güneş enerjisi, düşük rüzgar hızlarından kaynaklanan mütevazı büyümeye rağmen, ilk kez gazdan (524 TWh) daha fazla elektrik üreterek 2021'de (547 TWh) yeni bir rekora daha ulaştı. Özellikle güneş enerjisi, Avrupa'nın hem kuzeyi hem de güneyinde patlama yaşıyor, 2021'de 2019'a göre %27 daha fazla güç üretiyor ve bu dönemde Hollanda ve İspanya'da ikiye katlanıyor."

Editör: İsveç Gündemi