Fransa’da pandemi öncesi yaşamak için gıda yardımına ihtiyacı olanların sayısı 7 milyon olarak açıklanırken, bu rakam pandemi sonrası neredeyse ikiye katlandı. Yaşanan ekonomik sıkıntılarla  pandemi döneminde 4 milyon insan daha kriz nedeniyle bu gruba eklendi. Böylece yaşamak için gıda yardımına ihtiyaç duyanların sayısı 11 milyona yükseldi.

Öte yandan işçi sendikaları da pandemide gelirlerini ikiye katlayan büyük şirketlerden saha fazla vergi alınmasını önerdi. CGT Sendikası, vergi konusunda çok umutlu olmadığını maaşların artırılması gerektiğini duyurdu.

“Herkes arabasına benzin alamadığından bahsediyor”

VOA Türkçe’ye konuşan CGT Sendikası, Paris Renault fabrikası işyeri temsilcisi Ali Kaya, “Büyük şirketlerin vergi ödemeye yanaşacaklarını zannetmiyoruz. Hele de seçimden önce. Ama sosyal rahatsızlık büyüyor. Fabrikalarda, işyerlerinde çok ciddi bir rahatsızlık var ve bu her geçen gün büyüyor. Örneğin seçimler yaklaşıyor ama kimse seçimleri konuşmuyor. Herkes arabasına benzin alamadığından, ayın sonunu getiremediğinden bahsediyor. Yakında, Sarı Yelekliler benzeri yeni bir sosyal patlama olabilir. Bu ortamda, biz hükümetin milyarderlerden yeni vergi alamayacağını biliyoruz ve mücadelemizde daha çok ücret artışlarına yoğunlaşıyoruz” dedi.

Hükümet 15,4 milyar Euro devlet yardımı yaptı

Dev şirketlerin karları ve sosyal adalet tartışması, özellikle enerji fiyatlarında daha da çarpıcı bir noktaya ulaşıyor. Yükselen fiyatlar karşısında Fransız hükümeti, halkın satın alma gücünü desteklemek için 15,4 milyar Euro devlet yardımı yaptı. Hükümet, İtalya ve İspanya gibi enerji sektörüne istisnai bir vergi uygulamak yerine, gaz fiyatını dondurmayı ve enerji çeki ile gelirleri belli bir seviyenin altındaki nüfusa yardım etmeyi seçti.

Editör: İsveç Gündemi