Stockholm Limanı, Turku Limanı, Mariehamn Limanı ve Viking Line denizcilik şirketinin ortaklaşa yürüttükleri NextGen Link Projesi, Avrupa Birliği'nin Connecting Europe Facility (CEF) programı kapsamında 12 milyon 700 bin Euro yardım almaya hak kazandı.

Proje, İskandinavya - Akdeniz koridorunda yer alan mevcut bir Baltık Denizi geçiş rotasını iyileştirmeyi ve yeşil liman ve deniz taşımacılığı uygulamalarını geliştirmeyi amaçlıyor.

Yapılan açıklamaya göre proje kapsamında mevcut deniz taşımacılığı hattı, LNG yakıtlı RoPax türü (hem yolcu hem kara taşıtı taşıyabilen feribot) bir gemi ile takviye edilecek. Buna ilaveten adı geçen üç limanda altyapı iyileştirmeleri yapılması planlanıyor.

2020'de yeni gemi teslim edilecek

Finlandiyalı yolcu ve araç taşımacılığı şirketi Viking Line bu yılın başlarında yeni geminin inşası için Çinli Xiamen Shipbuilding Industry ile anlaşmıştı. Viking Line'dan alınan bilgiye göre gemi 2020'de teslim edilecek.

Projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan AB yetkililerine göre, sürdürülebilir gemi yakıtlarının kullanımını artırarak emisyonların düşürülmesine ve Turku ile Stockholm arasındaki deniz taşımacılığı hattının iyileştirilmesine katkı sağladığı için, NextGen Link Projesi Avrupa Birliği'nin Trans - Avrupa Ulaştırma Ağı (TEN - T) programı prensipleri ile tam uyumluluk gösteriyor.

Turku Limanı'nın liderliğinde bu yıl Ocak ayında başlatılan projenin Haziran 2020'de tamamlanacağı öğrenildi.


Editör: İsveç Gündemi