Merkez Bankası (Riksbank) Başkanı Stefan Ingves düzenlediği basın toplantısında, "Yüksek enflasyon ve faiz oranlarının hızla yükselmeye devam etmesi, finansal istikrar açısından zorluklar doğurmaktadır." dedi.

Ingves, her şey ters gittiğinde finansal sistemdeki riskler artıyor.

Başkan, hızla yükselen enflasyonu ve faizi yönetmenin şu anda eskisinden daha zor olduğunu belirtti.

Avrupa'daki enerji piyasaları da endişe verici, bu durum haneleri ve şirketleri etkileyen bir şey ifadeleri kullanan Stefan Ingves, günümüzde yakın çevremizdeki özel güvenlik durumuyla birlikte siber risklerin arttığını da belirtti.

Riksbank, İsveç'te finansal sistemde de büyük güvenlik açıklarının oluştuğunun altını çizerken, kısmen bankaların yüksek borçlu ticari gayrimenkul şirketlerine maruz kalması ve kısmen de hanehalklarının yüksek borçluluğu bu durumu ortaya çıkarıyor ifadeleri kullandı.

Stefan Ingves, birçok hane için önümüzdeki yılların artan harcamalar açısından dikkat çekeceğini söyledi.

"Sonuç, finansal istikrarın hızla bozulabileceğidir." yorumu yapan Riksbank başkanı Riksbank'ın gerektiğinde likidite sağlayabileceğini ancak örneğin bankaların da büyük temettü dağıtmama ve hisse geri alımları yapma sorumluluğu olduğuna dikkat çekti.

Ingves, "Çok büyük bir risk almış bireysel aktörlerin işlerini kolaylaştırmak Merkez Bankası (Riksbank)'ın görevi değildir" dedi.

Editör: İsveç Gündemi