İsveçli kablosuz telekomünikasyon öncüsü Ericsson, telefonlara veri aktarımında kullanılmasına yönelik ürettiği 17 dolarlık çipe dayanan yeni stratejisiyle, Apple ile Samsung’un başarısında pay sahibi olmayı planlıyor. Kendi telefon cihazları yerine yalnızca parça üretimine giderek Ericsson, akıllı telefon satışlarına egemen olan devlerle rekabet etmekten de geri durmuş oluyor.
Bu tarz adımlar daha az görünür olmayı sağlasa da, aslında getirisi göründüğünden çok daha fazla. Bunun örneklerinden biri Qualcomm Inc. (QCOM). San Diego merkezli şirket geçen yıl, ürettiği LTE isimli, cihazların içine takılarak daha hızlı dördüncü jenerasyon ağlara erişim imkanı sağlayan ince modemlerle, Ericsson’un ürettiğine benzer çiplerin oluşturduğu 4.1 milyar dolarlık pazarın yüzde 92’sine sahip oldu.

Ericsson’un modem biriminde yöneticilik yapan Bjoern Ekelund, "Yılda bir milyar akıllı telefonu aşan dev bir piyasadan bahsediyoruz, bu nedenle pek çok oyuncu için yeterli alan mevcut. Mobil eko sistemin, besin zincirinin her aşamasında birden fazla oyuncuya ihtiyacı var" yorumunda bulundu.

Ürettiği telefonlarla 1980’li ve 90’lı yıllarda cep telefonu piyasasını belirleyen Ericsson, 2000’li yıllarda yükselen rekabet ortamı ile odağını bilişim ağlarına kaydırdı. O günden sonra şirket cep telefonu piyasasından kopmamak için yalnızca iki adım attı. Sony ile telefon aygıtlarına yönelik kurulan iş birliği ve STMicroelectronics NV ile çip üretiminde ortaklığa gidilmesi olarak özetlenebilecek bu iki adım da, başarısızlığa uğradı.
Editör: İsveç Gündemi