Enerji danışmanlık şirketi VaasaETT'nin, Avusturya Enerji Kontrolü ve Macar Enerji ve Kamu Hizmetleri Düzenleyici Kurumu ile yürüttüğü ortak çalışma 33 Avrupa ülkesindeki enerji ve doğal gaz güncel fiyatlarını takip ediyor.

Güncel listede 27 Avrupa Birliği üyesinin yanı sıra İngiltere, İsviçre, Norveç, Karadağ ve Sırbistan da yer alıyor. 

Liste ülkelerin başkentlerinde hane halklarının kilovat saat başına euro cinsinden elektrik ve doğal gaza ne kadar ücret ödediğini, alım gücüne göre değerlendirerek gösteriyor. Bu sayede kur farkından kaynaklanan fiyat farklılıkları da giderilmiş oluyor. 

Güncel fiyatlara göre hangi Avrupa ülkesinde doğal gaz ve elektrik kaça satılıyor? Ülkeler hangi tedbirleri hayata geçiriyor?

Avrupa ülkelerinde hane halkı elektrik fiyatları

Çalışmaya göre en ucuz elektriği büyük petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip Norveç'in yanı sıra, İsviçre ve Malta tüketiyor. Rusya ile yeni bir enerji anlaşması imzalayan Macaristan da elektriği ucuz tüketenlerden. 

Elektrik fiyatları Çekya, İngiltere ve İtalya'da en pahalı durumda. 

Listede ortalama fiyat 29 euro civarında. İrlanda, İspanya ve Romanya'da tüketiciler ortalama fiyat üzerinden elektrik kullanıyor.

Avrupa ülkelerinde hane halkı doğal gaz fiyatları

Aynı yöntemle hesaplanan doğal gaz fiyatlarına göre ise Macaristan, Sırbistan ve Slovakya en düşük fiyatlı doğal gazın satıldığı ülkelerken, Bulgaristan, Hollanda ve Yunanistan doğal gazın en pahalı satıldığı Avrupa ülkeleri.

Uluslararası Para Fonu (IMF) AB'nin Rusya'ya karşı doğal gaza yönelik bir ambargo uygulamasının Çekya, Macaristan ve Slovakya başta olmak üzere Orta Avrupa ülkelerini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunmuştu. AB'nin Rusya'ya petrol ambargosu getirdiği yaptırım paketine de bu üç ülke karşı çıkmıştı.

Öte yandan İngiltere, Almanya, Avusturya  ve İtalya'daki tüketiciler listedeki ortalama 15 euro civarındaki fiyat üzerinden doğal gaz kullanıyor. İngiltere'nin Avrupa'daki en yüksek fiyatlı elektriği sunan ülkelerden biri olmasına rağmen doğal gaz fiyatında Avrupa ortalamasını yakalamasında bu ülkenin doğal gaz için tek ve birincil kaynağının Rusya olmaması yatıyor.

Artan fiyatlar karşısında ülkeler hangi tedbirleri alıyor?

Fransa

Fransa, fiyat artışları nedeniyle gelecekteki zor günler için vatandaşlarına bir seferlik 100 euroluk yardım  önerdi. Bu rakam, İngiltere ve İtalya'nın sunduğu yardımlardan çok geride, ancak hükümet bir yandan, örneğin Cezayir ile doğal gaz anlaşması imzalayarak kaynak çoğaltımına giderken, diğer yandan elektrik dağıtım şirketi EDF'i kamulaştırarak yıllık toptan elektrik fiyat artışını yüzde 4 ile sınırladı.

Bu tedbirler, Fransa'nın nispeten düşük elektrik ve doğal gaz fiyatına sahip olmasının sebebi sayılabilir. Öte yandan, ülkenin en büyük enerji kaynağının nükleer enerji olması da, doğal gaz fiyatlarındaki artıştan daha az etkilenmesini sağlıyor.

Fransa'nın enerji piyasasına müdahalesinin hükümete 8,4 milyar euroya mal olması bekleniyor.

Almanya

Rus doğal gazına fazlasıyla bağımlı olan Almanya, bir yandan doğal gaz tüketiminin azaltılmasını isterken, diğer yandan da tüketicilere yardımcı olmak adına doğal gaz vergisini yüzde 19'dan yüzde 7'ye düşürme vaadinde bulundu.

Hükümet ayrıca artan fiyatlara karşı vatandaşlarına yardımcı olmak adına toplam 30 milyar euroluk iki yardım paketi kabul etti.

Öte yandan vatandaşlara ağırlıkla devlet desteğiyle işletilen toplu taşıma ücretlerinde bilet fiyatları aylık 9 euroda tutuldu.

Almanya'da ortalama hane halkı için ekim ayında yürürlüğe girecek yeni vergilerle yılda yaklaşık 500 euro artması bekleniyor.

İtalya

İtalya ise ağustos ayında onayladığı 17 milyar euroluk yeni yardım paketi ile hane halklarını ve iş yerlerini yükselen fiyatlara karşı korumayı planlıyor. Bu paket, ocak ayında hayat pahalılığına karşı kabul edilen 35 milyar euroluk paketin ardından geldi.

Yüksek enerji fiyatlarından kar elde eden firmaları vergilendireceğini açıklayan İtalya, ayrıca Avrupa çapında fiyatların keskin yükselişinin önlenmesi için bir tavan fiyat uygulaması getirilmesini öneriyor.

Kaynak: euronews

Editör: İsveç Gündemi