Blockchain istihbarat firması TRM Labs tarafından yapılan araştırmaya göre, Rus yanlısı gruplar, ABD yaptırımlarından kaçınmak ve Ukrayna'daki paramiliter operasyonları desteklemek için Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde önemli miktarda para toplayarak kitle fonlaması kampanyaları yürütüyor.

GEÇEN HAFTA İTİBARIYLA

TRM Labs küresel soruşturmalar başkanı Chris Janczewski CNBC'ye verdiği röportajda, "Geçen hafta itibarıyla, işgalin Şubat ayında başlamasından bu yana toplanan yaklaşık 400.000 dolar belirledik" dedi.

Janczewski'ye göre bu gruplardan biri, ABD Hazine Dış Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından “Ukrayna'da Rusya ordusunun yanında savaşa katılan neo-Nazi paramiliter bir grup” olarak tanımlanan “Görev Gücü Rusich”.

NEO-NAZİ GRUP FİNANSE EDİLDİ

Ukraynalılara karşı korkunç vahşet işlemekle suçlanan “Görev Gücü Rusich”, geçen ay OFAC tarafından, iki lideri ve gruba bağlı beş kripto adresi ile yaptırıma uğradı. TRM Labs , bu grubun diğer ürünlerin yanı sıra termal görüntüleme cihazları ve radyolar satın almak için para toplamak istediğini keşfetti.

İHA ALMAK ÇİN TOPLADILAR

Rapora göre, fon toplamak için kripto para birimlerine yönelen bir diğer Rus yanlısı grup, İHA satın almak için başta Bitcoin olmak üzere yaklaşık 21.000 dolar toplayan “Novorossia Yardım Koordinasyon Merkezi”.

Araştırma ayrıca, bu grupların Ukrayna sınırına yakın yerlerde savaş eğitimini desteklemek için daha sonra nakite dönüştürülen kripto para birimlerini göndermenin yollarını sunmak için Telegram gibi şifreli mesajlaşma uygulamalarını kullandığını ortaya koydu. TRM Labs'ın hukuk ve hükümet işleri başkanı Ari Redbord CNBC'ye, "Muhtemelen bu fonları nakite devre dışı bırakmak için uyumlu olmayan borsalar kullanıyorlar" dedi.

"BU BİR GÖSTERGE"

Rus yanlısı gruplar tarafından toplanan para miktarı, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna tarafından alınan milyonlarca dolarlık kripto bağışlarıyla karşılaştırıldığında önemsiz görünse de, Janczewski bunun “işlerin nereye gidebileceğinin bir göstergesi” olduğunu düşünüyor.

Janczewski, "Elbette, geleneksel itibari para bankacılığı sisteminde daha yüksek sayıda dolar görebilirsiniz, ancak yaptırımlar çeşitli gruplar üzerinde sıkılaştıkça, bu geleneksel finansal sistemlerden kaçabilirler ve kripto para birimleri kesinlikle takip edebilecekleri bir yol" dedi. Bu miktarın artacağını da sözlerine ekledi.

Editör: İsveç Gündemi