2023 yılı Ocak itibarıyla yüksek enflasyon nedeniyle Ocak itibarıyla öğrenci fonlarında yaklaşık 1.000 SEK ve emekli maaşında 850 SEK artış gerçekleştirileceği belirtildi.

Alınan iyileştirme kararı ile birlikte, okuyan veya hastalık izninde olanlar için, ekonomik olarak zorlu bir süreç yaşanırken, yapılan bu iyileştirme ile öğrenci ve hastalık izninde olanlar yanı sıra emekliler rahat nefes alacak yorumu yapıldı.

Yılbaşından itibaren, pek çok yardım ve ödeneğin hesaplandığı fiyat taban tutarı artırılacak.

Son 40 yılın en büyük artışı

Yüksek enflasyon nedeniyle fiyat tabanı tutarı bu yıl yüzde 8,7 artarak yaklaşık 40 yılın en büyük artışı oldu. Ancak bu artış, yine de artan satın alma gücüne karşılık gelmediği görülüyor, bu nedenle yalnızca fiyat artışlarına yönelik bir ayarlama yapılıyor.

Diğer şeylerin yanı sıra, öğrenci ödeneği yaklaşık 1.000 SEK ve maksimum garantili emekli maaşı yaklaşık 850 SEK artırılacak. Sağlık sigortası ve ebeveyn sigortasındaki tavanlar da yükseltiliyor.

Fazla kazanana vergi indirimi

Yüksek maaşlı ve geliri yüksek olanlar için, fiyat taban miktarındaki artış vergileri de düşürecek. Devlet gelir vergisi limiti, temel kesinti ve istihdam vergisi indirimi yükseltilirken aynı zamanda aylık gelir seviyesi 51.200 kron'a olan getirilerde vergi hesaplaması düşük seviyeden yapılacak.

Artış sağlanacak ödenekler

Eğitim bursu: Eğitim bursu, dört haftalık bir süre için yaklaşık 1.000 SEK artırılacak. Ücretsiz miktar, yani okurken işte kazanabileceğiniz miktar da yaklaşık 7.000 SEK artarak eğitim dönemi için 101.697 SEK'e yükseltirmeye karar verildi.

Emekli maaşı: Garanti emekli maaşı 800 ila 850 SEK arasında artırılacak

Ebeveyn parası: Tavan günlük 89 SEK artış ile ayda yaklaşık 2.700 SEK olacak.

Hastalık durumunda geri ödemeler: Hastalık parasına dayalı gelir tavanı artırılacak ve böylece en yüksek hastalık parası seviyesi günlük 89 kron artış hesaplanıyor, bu da günlük maksimum 1.116 kron anlamına gelir. Maksimum hastalık ve aktivite ödeneği de yaklaşık 900 SEK artacak.

Azaltılmış vergiler: Temel kesintiler ve istihdam vergisi kesintileri artırılıyor, bu da kazanılan gelir ve emekli aylıkları üzerindeki vergilerin düşürülmesi anlamına gelir. Devlet gelir vergisi için kesme noktası yıllık getirisi 613.900 SEK'e yükseltildi (2022'de 46.200 SEK'in biraz üzerindeyken, 2023 itibarıyla bu rakam ayda 51.200 SEK civarında görünüyor).

Kaynak: CSN, Försäkringskassan, Swedbank

Editör: İsveç Gündemi