Elektrikli arabalarla ilgili İsveç devlet radyosuna bilgi veren Karlstad kurtarma istasyonu müdürü Lars Gustaffson önemli bilgiler verdi.

Elektrikli arabalar çevresel açıdan olumlu görünse de, ancak yangın durumunda kurtarma ekipleri için ciddi sorunlara neden oluyor.  Şöyle ki, pil yanmağa başladığında, korunması zor toksik maddeler açığa çıkar. 

Karlstad'daki kurtarma servisi istasyon müdürü olarak çalışan Lars Gustaffson “Elektrikli araba yanıyorsa, lityum iyon içerikli piller bizim için büyük risktir"diyerek sözlerine "pil patlayan zaman ortaya çıkan yangın dumanında zehirli maddeler içeren hidrojen florit ve hidroklorik asit kurtarma ekipleri için çok tehlikeli. Koruyucu kiyafetlerimiz bu maddelere dayanıklı olmadığı için deri üzerine geçiyor ve bu bizim için ciddi bir sorun. Bu gün itfaiyecilerin zehirli maddelerden korunması için iyi bir yol yoktur" şeklinde devam etti.

Koruyucu ekipmanlarda arzu olunan şey gazları ve asitleri sızdırmaz hale getiren kimyasal takımlarımızdır. Ama onlarında genel sorunu ısıya dayanıklı olmamasıdır. Ancak tüm bu risklere rağmen insanların endişelenmesine gerek yok değerlendirmesinde bulunan Gustaffson, Elektrikli araba üreticilerinden aldığı bilgiye göre elektrikli arabalar hala en güvenli arabalar yorumunda bulundu.

Zamiq Şükürov / İsveç Gündemi

Editör: İsveç Gündemi