Ağustos ayında İsveç yurtdışına elektrik satışında rekor kırdı. Elektrik ihracatının değeri geçen yıldan bu yana üç kattan fazla arttı. İlk sekiz ayda İsveç'in elektrik ithalat ve ihracatı 26,2 milyar SEK olarak gerçekleşti.

Svenska kraftnät operasyon müdürü Erik Ek, bu durumun kıtada İsveç elektriğine olan ihtiyacın çok büyük olduğunu gösterdiğini söyledi.

Ağustos ayında İsveç, 8,1 milyar SEK elektrik ihracatı yaparken, buna karşın 800.000 SEK ithal ederek böylece 7,3 ​​milyar SEK fazla satışla yeni bir rekor oldu.

2021 yılında yılın ilk sekiz ayında elektrik ihracatı net 6,9 milyar olarak gerçekleşmişti. Geçen yıla kıyasla bu yıl üç katından fazla satış gerçekleşti ulaşılan rakam 26,1 milyar SEK oldu.

Svenska Kraftnät yetkilisi Erik Ek, "Bu, kesinlikle elektrik üreten birçok kişinin normalden daha fazla para kazandığı anlamına geliyor" dedi.

"Enerji sektörü büyük karlar getirmiyor"

İstatistikler, İsveçli elektrik üreticilerinin ne kadar kâr elde ettiğini veya hangilerinin çok kazandığını göstermiyor. Ancak enerji şirketlerine göre kayıtlar, elektrik üreten herkesin iyi iş yaptığı anlamına gelmiyor.

"Yüksek elektrik fiyatı nedeniyle ihracat daha değerli hale geliyor" diyen Energiföretagen CEO'su Åsa Pettersson, "kuşkusuz daha yüksek gelir elde eden şirketler var, ancak genel olarak enerji endüstrisinin büyük karlar elde ettiğini söyleyemeyiz" ifadeleri kullandı.

İsveç elektrik için bir geçiş ülkesi

Peki, bir elektrik krizinden ve elektrik tasarrufu ihtiyacından söz edilirken, aynı zamanda rekor ihracatla nasıl bir ilişkisi var? 

İsveç tüm komşu ülkelerle sürekli hem elektrik alıyor hem de satıyor. Geçen yıl İsveç'in net 26 TWh elektrik fazlası vardı. Bu, dört nükleer reaktörün yıllık üretimine tekabül ediyor.

İsveç genellikle elektrik için bir tür geçiş ülkesidir. Çoğu zaman İsveç'te kendimize ihtiyaç duyduğumuzdan daha fazla elektriğe sahibiz. Normal bir yılda sadece 30 – 40 saat, ithalatımız daha fazla. 

Elektrik krizi çoğunlukla parayla ilgili, elektrik çok pahalı hale geldi. Tasarruf, piyasa talebini azaltabilir ve fiyatları düşük tutabilir.

Bu kış daha fazla ithalat ihtiyacı olacak

Ringhals 4 nükleer santrali bakım nedeniyle kapalı olması ve üretim yapmaması nedeniyle bu kış elektrik ithal etme ihtiyacı normalden daha fazla olabilir. Aynı zamanda komşu ülkelerdeki elektrik üreticilerinin en çok ihtiyaç olduğu zamanda İsveç'e elektrik satabilecekleri de belli değil.

"Yüksek elektrik fiyatlarının devam edeceğine dair birçok gösterge var." diyen Erik Ek, hem sattığımız elektrik miktarı hem de ihracat geliri açısından yeni rekorların beklenebileceğine inanıyor.

Editör: İsveç Gündemi