SVT Nyheter'in yaptığı bir araştırmaya katılan belediyelerin yüzde 40'tan fazlası, yüksek fiyatların ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu söylüyor ve birçok belediyenin endişeli olduğu aktarıldı.

Sollentuna'nın bütçe yöneticisi Jonas Sundström, ekonomik açıdan görünümün iyi olmadığını söyledi.

SVT Nyheter, ülkenin tüm belediyelerindeki mali yöneticilere artan elektrik fiyatlarını ve belediyenin mali durumunu nasıl gördüklerini sordu.

Çalışmaya yanıt veren yaklaşık 200 belediyenin yüzde 42,4'ü ekonomik durumun kış öncesinde kötü, hatta çok kötü göründüğüne inanıyor. Pek çoğu, elektrik fiyatının finansal durumu etkilediğine inanıyor.

Sosyal aktivite ve spor alanlarında elektrik kesintileri olabilir

20 belediyede spor salonları, buz pistleri ve yüzme havuzlarını açık tutamayacakları endişesi var. Filipstad, Grums ve Sala'da bu endişe çok büyük.

Dokuz belediyede durumun o kadar ciddi olduğuna ve belediyenin tüm faaliyetlerini sürdürüp sürdüremeyeceğine inanılıyor. Sollentuna belediyesi olasılığı "çok kötü" olarak değerlendirdi.

"Önümüzdeki birkaç yıl içinde enerji fiyatlarının gelişimi, genel enflasyon ve artan emeklilik maliyetleri konusunda büyük endişeler var" diyen Sollentuna belediyesinin bütçe yöneticisi Jonas Sundström, belediyenin gergin bir ekonomiye sahip olacağını ve maliyetlerimizi gözden geçirmemiz gerektiğini biliyoruz ifadeleri kullanarak: "Belediyede vatandaşlarımız için önemli olduğu için hiçbir işyerinin kapanmaması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Yüzde 900 artış

Ancak Sollentuna'dan daha fazla belediye zor zamanlar geçiriyor. Ydre belediyesinde, tahminler elektrik fiyatlarının kilovat saat başına 50 öre'den 450 öre'ye yükseldiğini gösteriyor. Bu rakam yüzde 900'lük bir artış anlamına geliyor. Falu belediyesi 19 milyon SEK maliyet artışı bekliyor. 

Hükümet daha önce yetkililerin elektrikten nasıl tasarruf edileceğini gözden geçirmesini önermişti. Sosyal güvenlik ve acil duruma hazırlık kurumu, MSB ve İsveç elektrik şebekesi, kışın elektrik krizini hafifletmek için özel kişilerin de elektrik tasarrufu yapmaya başlaması gerektiğini söylüyor.

Belediyelere elektrikten tasarruf etme fırsatlarını sorarsanız, bu iyi görünmüyor: yarısından fazlası, yüzde 56,2'si elektrik tüketimini azaltmak için oldukça zayıf veya çok zayıf imkanlara sahip olduklarını söylüyor.  

Birçok belediye, bir sonuca ulaşmak için siyasi kararların gerekli olduğuna inanıyor.

"Vergileri artırabilir"

Belediyeler, temel operasyonların devam etmesi için her şeyi yapıyor. İsveç yerel yönetim ve belediyeleri SKR'nin baş ekonomisti Annika Wallenskog, bu işe yaramazsa vergileri artırabileceklerini söyledi.

Kış öncesi belediyelerde endişe sürerken, elektrik maliyetlerinin oluşturduğu baskıya karşı çözüm aranıyor.

Editör: İsveç Gündemi