Son bir yıldır enerji, gıda, akaryakıt vb. tüketim alanlarında sürekli artan fiyat artışları, ekonomilerde enflasyonun olumsuz etkisi, ekonomik daralma hepsi hanehalklarının ceplerinden çıkmaya devam ediyor.

İsveç'te uzun zamandır gündemde tutulan elektrik faturalarının bu kış daha da yükseleceği ve Ocak ayından itibaren fiyat artışlarının daha hissedileceği belirtiliyor.

Kasım ayındaki tüketimi ifade eden Aralık ayındaki fatura, güney İsveç'teki standart bir villa için ortalama 2.800 SEK olduğu hesaplandı. Ocak ayında, çok daha yüksek olacak, diyen God El'in CEO'su Maria Erdmann, şu anda borsada elektrik vadeli işlemlerinin nasıl alınıp satıldığına dayanarak bu kış elektrik maliyetlerinin nasıl olabileceğini hesapladı.

Görünüşe göre önümüzde gerçekten zorlu aylar var. God El'in hesaplamalarına göre, elektrik alanı 4'te (güney Götaland) 20.000 kWh tüketen standart villa için Aralık, Ocak ve Şubat aylarındaki elektrik maliyeti toplam 37.500 SEK civarında olacak. Elektrik alanı 3'te bu maliyet 35.100 SEK olarak hesaplanıyor.

Erdmann, "Geçen kış ödediğimize kıyasla çok para" dedi.

Nükleer enerji sorunu

Yüksek elektrik fiyatlarının birkaç nedeni var. Ukrayna'daki savaş Avrupa'daki enerji piyasasını tedirgin etti, diyen Erdmann, oluşan durumda talep ve arz uyuşmuyor. Nükleer santralleriyle ilgili sorunlar yaşayan Fransa, Almanya'dan elektrik ithal etmek zorunda.

Almanya'nın elektrik piyasası bizim elektrik piyasamıza bağlıdır ve elektrik ithal etmesi gerekmektedir. Burada, İsveç'te, Ringhals 4 nükleer santrali bu kış birkaç hafta daha kapatılacak. Bu Aralık ayında, İsveç'in en büyük reaktörü olan Oskarshamn 3 de birkaç haftalığına kapatılacak. Bu durum İsveç'teki fiyatları etkilecek.

- Elektrik fiyatları büyük ölçüde hava koşullarına bağlıdır ve kış için havanın soğuk ve kuru, rüzgarlı olacağı tahmin edilmektedir.

Maria Erdmann, "Sonbaharın başlarında tam da hava şartlarından dolayı korkulandan daha düşük elektrik fiyatlarına sahiptik. Düşük bir elektrik fiyatı için ideal hava, bunun dışında bir İsveç yaz ortası akşamına benziyor" yorumu yaparak, şimdi hava tahminleri ve nükleer santlarin durması fiyatların yükselmesine neden oldu dedi.

Hükümetin elektrik desteğini değerli bulduğunu ve vatandaşın bu desteklerle biraz da olsa rahatlama yaşayacağını belirten Erdmann, sunulan elektrik desteğinin hanelere ulaşması önemli ifadeleri kullandı.

Apartman dairelerinde yaşayan ve artık elektrik faturalarını ödemekte güçlük çeken küçük marjlı elektrik müşterilerinin fazla olduğu belirtildi.

Yapılan çalışmada faturaları ödemekte en fazla emekliler ve bekar ebeveynler olduğu belirtildi.

Elektrik ve sudan tasarruf edin

Yetkili: "Bu kış yıldırım zorluklarla başa çıkmak için hem elektrikten, hem sıcak sudan hem de tasarruf edilmesi gerekiyor ki faturayı ödeyecek kadar paramız olsun" dedi.

"Şimdi dayanmak önemli. Ancak tüketimi gerçekten etkilediği yerden tasarruf ettiğinizden emin olun. Örneğin, Noel'de ışıklandırma yapmayın, LED ışıklı bir Advent şamdanının bir kWh tüketmesi için tam 1.428 saat yanması gerekir" dedi.

Maria Erdmann tasarruf ile ilgili: "Evdeki sıcaklığı bir derece düşürürseniz, bir evin tüketiminin yarısına tekabül eden ısıtma maliyetinden yüzde beş tasarruf sağlarsınız. İsveçliler günde ortalama altı ila on dakika duşta süre tüketirler. Duş alma sürelerini azaltarak böylece çok fazla elektrik tüketen sıcak sudan tasarruf edebiliriz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi