İngiltere'de Essex Üniversitesi bilim insanları, 'en sıkıcı insanın' karakteristik özelliklerini belirlemek için 500 kişi ile 5 ayrı çalışma yürüttü. Çalışma sonunda sıkıcı meslekler ve kişilik özellikleri sıralandı. Veri analizi, muhasebe, temizlik ve bankacılık 'en sıkıcı meslekler' olarak sıralandı.

Çalışmayı yürüten bilim insanları 'en sıkıcı hobileri' de televizyon izlemek, kuş gözlemciliği ve sigara içmek olarak listeledi. 'Sıkıcı insanların' büyük yerleşim yerlerinden yaşamaktan kaçındıkları ve daha çok küçük kent ve kasabaları tercih ettikleri belirlendi.

Araştırmanın yazarı Dr. Wijnand Van Tilburg, 'sıkıcılığı' çalışmanın ilginç ve gerçek yaşam üzerinde çok etkisi olduğunu söyledi.

"Algılar değişebilir, ancak insanlar 'sıkıcı' işleri ve hobileri olanlarla konuşmak için zaman ayırmayabilir, bunun yerine onlardan kaçınmayı seçebilirler" diyen Dr. Tilburg, “Kategorize edilen insanların diğerlerinin yanıldıklarını kanıtlama ve bu olumsuz klişeleri kırma şansları yok. İnsanların onlardan kaçınmayı seçmesi, sosyal dışlanmaya yol açabilir ve yaşamları üzerinde gerçekten olumsuz bir etkiye neden olan yalnızlığı artırabilir” dedi.

Sıkıcı insanlar mesleklerinde yeteriz mi?

Araştırmacılar sıkıcı olarak nitelenen insanlar hakkındaki bir yanılgıyı da ortaya çıkardı. Çalışmaya katılanlar 'sıkıcı' olarak tanımladıkları kişileri ayrıca mesleklerinde de 'yetersiz' buldu.

İsveç merkez bankasından faiz kararı İsveç merkez bankasından faiz kararı

Araştırmanın yazarı Dr. Wijnand Van Tilburg bu sonucun kendisi için ilginç bir veri olduğunu söyledi. Muhasebecilerin 'sıkıcı' olarak görülebileceğini ancak işlerinde iyi oldukları sonucunu beklediğini söyleyen, Dr. Tilburg, "Gerçek şu ki, bankacılar ve muhasebeciler oldukça yetenekli ve toplumda iyi bir konuma sahipler. Belki de onları üzmemeli ve sıkıcı olarak klişeleştirmemeliyiz" dedi.

Araştırmada sıralanan sıkıcı meslekler ve hobiler şöyle sıralandı:

En sıkıcı beş meslek

1.) Veri Analistliği

2.) Muhasebe

3.) Vergi/sigorta

4.) Temizlik

5.) Bankacılık

En heyecan verici ilk beş iş

1.) Performans sanatları

2.) Bilim

3.) Gazetecilik

4.) Sağlık çalışanı

5.) Öğretim

En sıkıcı beş hobi

1.) Uyumak

2.) Din

3.) Televizyon izlemek

4.) Hayvanları gözlemlemek

5.) Matematik

Editör: İsveç Gündemi