Ingvar Kamprad, 1926 yılında İsveç’te dünyaya geldi. Çocukluğunu Agunnardy kasabası yakınlarındaki Elmtardy adlı çiftlikte geçirdi. O doğuştan işadamıydı..
Daha küçük yaşta bisikletiyle tek tek komşularını dolaşır, onlara kibrit satardı. Sırrı ise ucuza ve toptan aldığı kibritleri, üzerine karını koyup yine ucuza satmasıydı.

Kibrit işi tutunca balık, yılbaşı ağacı süsleri, yem ve kalemler de satmaya başladı. 1943 yılında daha 17 yaşındayken IKEA’yı kurdu.

IKEA kısaltması adı ve soyadının baş harfleri (I.K.) ile büyüdüğü köy ve çiftlik adlarının baş harflerinden (Elmtaryd (E) ve Agunnaryd (A) oluşuyordu.

İki yıl sonra mobilya satışına başladı. Talep görünce sadece mobilyalar için mağaza açtı. 1950’lerin başında sadece ev mobilyalarına yöneldi. Bu mağaza aynı zamanda IKEA’nın dönüm noktası oldu.

Tüketiciler artık mobilyaları sipariş etmeden önce onları görüp test etme imkanı buluyordu. Rakiplerinden gelen baskılarve tedarikçilerin boykotları sonrasında 1955’te kendi mobilyalarını dizayn etmeye başladı.

2017 yılının ilk çeyreği sonu itibariyle Bloomberg Billionaires Index hesaplamasında 41.6 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin 13’üncü insanıydı. Ancak hiçbir zaman milyarderler gibi yaşamadı.

15 yıllık bir otomobil kullanıyor, kullanılmış kıyafet giyiyor, sadece ekonomi sınıfında uçuyor ve çalışanlarına her zaman kağıdın her iki tarafını da kullanmalarını tavsiye ediyordu. Saçlarını ise fiyatların ucuz olduğu ülkelerde kesiyordu.

Ülkesi İsveç’te alınan yüksek vergiler nedeniyle 1970 yılında İsviçre’ye taşındı. Eşi Margaretha’nın 2011 yılındaki ölümüne kadar bu ülkede yaşadı.

Ingvar Kamprad’ın İkinci dünya Savaşı sırasında bir nazi grubuna katıldığı ve para yardımı yaptığı ortaya çıkmıştı. Kamprad, bu dönemi, hayatının en büyük hatası olarak açıklamış, tüm Yahudilerden ve IKEA çalışanlarından özür dilemişti.

Alkolik olduğunu da açıklayan Ingvar Kamprad, bu durumunun artık kontrolü altında olduğunu söylemişti.
Editör: İsveç Gündemi