Dünya ekonomisi yavaş ancak emin olmayan adımlarla koronavirüsünün neden olduğu uykudan uyanıyor.

Hükümetler işletmelerin kapanma önlemlerini gevşetip tüketicilerin seyahat edip alışveriş yapmasına müsaade ettikçe yüksek frekanslı veriler ve güven, Büyük Buhran'dan beri yaşanan en sert küresel resesyonda tabanın görüldüğünü giderek daha fazla işaret ediyor.

Bloomberg Economics'in günlük faaliyet göstergeleri seti neredeyse takip ettiği tüm ekonomilerde Mart sonu ve Nisan başından bu yana bir yükseliş olduğunu gösteriyor. Yine de hiçbir ülke virüs öncesi seviyeye yaklaşmış değil. Almanya, Japonya ve Fransa en hızlı sıçrama yapanlar arasına yer alırken İspanya ve İngiltere görece zayıf kaldı.

Yüksek işsizlik, iflaslar ve sağlıkla ilgili duyulan korkuların mirası büyük bir ihtimalle ilk sıçramanın ardından gelen yavaş ve cansız bir toparlanma olacak. Aşının bulunmasından önce tam anlamıyla bir toparlanma yaşanmayacak. Öyle ki virüsün tekrar yükselişe geçme riski hala mevcut.

Deutsche Bank Securities baş ekonomisti Torsten Slok, Bloomberg TV ile gerçekleştirdiği mülakatta "Genel tablo daha iyi ancak yavaş ilerliyor. Vadinin en dibinden yukarı bakıyoruz." dedi.

Politika yapıcılar tırmanışı hızlandırmak için daha fazla ekonomik teşvikler vererek çabalıyor. Japonya, tüketiciler ve işletmeler için Çarşamba günü 1 trilyon doların üzerinde ek yardım açıkladı. Avrupa Komisyonu, kıtanın en kötü etkilenen ekonomilerine destek için 750 milyar euro (823 milyar dolar) tutarında bir paket açıkladı.

Kaynak: Bloomberg HT

Editör: İsveç Gündemi