9 AYDA YÜZDE 50 ERİDİ
Alman Deutsche Bank'ın hisseleri tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Almanya'nın en büyük bankasının piyasa değerinin yılbaşından bu yana yaklaşık 15 milyar avro eridi. 9 ayda yüzde 50 eriyen banka hisselerindeki düşüşte ABD Adalet Bakanlığı'nın kestiği 14 milyar dolarlık cezanın büyük etkisi var. Bankanın piyasa değeri nerdeyse ABD'nin kestiği ceza kadar oldu.

23 BİN KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK

Avrupa'nın en eksi, Almanya'nın ise iki büyük banmasından biri olan Deutsche Bank, büyük bir güven krizi yaşıyor. 146 yıllık Alman Bankası, içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak için 23 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Tam zamanlı çalışan sayısını 75 bin kişiye indirmeyi planlayan bankanın piyasa değeri yılbaşından bu yana 15 milyar dolardan fazla eridi. Batmanın eşiğindeki Deutsche Bank'ın piyasa değeri dün itibariyle 15.8 milyar dolara kadar indi. Değeri 9 ayda yaklaşık yüzde 50 eriyen banka, piyasa değeri 16.4 milyar dolar olan ABD'nin teknoloji şirketi Twitter'in gerisine düştü.

YATIRIM BANKASI OLAMADI

Deutsche'nin kendini Alman şirketlerin yurtdışında büyümesini finanse etmek üzere kurulan bir banka kimliğinden uzaklaştırıp JPMorgan ve Goldman Sachs gibi küresel bir yatırım bankasına dönüştürme girişimleri hep sonuçsuz kaldı. Yenişafak'ın haberine göre bu başarısız hamlelerin ardından Deutsche Bank'ın ilk kurulduğu günlerdeki gibi kurumsal finansman ve varlık yönetimine yönelerek pahalı hale gelen yatırım bankacılığından uzaklaşmayı planladığı konuşuluyor.

RİSK UYARISI YAPILMIŞTI

Uluslararası Para Fonu (IMF), geçtiğimiz Haziran ayında yaptığı bir açıklamayla Alman bankasının küresel piyasaları tedirgin eden durumuna dikkat çekmişti. Fon, Deutsche Bank'ın uluslararası en büyük finans şirketleri arasında, sistemik riski en çok arttıran şirket olabileceği uyarısında bulunmuştu. Mali durumu yatırımcıları tedirgin eden Deutsche Bank'ın, yanlış uygulamaları nedeniyle karşı karşıya kaldığı cezaları ödemede zorluk çekeceği belirtiliyor. Bankanın ödemesi muhtemel cezalar arasında ABD Adalet Bakanlığı'nın talep ettiği 14 milyar dolar gibi büyük bir rakam da var.

AVRUPA BORSALARINI SARSTI

AB ile ABD arasındaki şirket cezalarının son kurbanı olan Deutsche Bank'ın iflas ile karşı karşıya kalması Avrupa piyasaların sarstı. ABD makamlarıyla olan hukuki sorunun yanısıra bankanın kendi içinde yaşadığı sermaye sıkıntılarının etkisiyle Avrupa borsaları haftanın son gününe yoğun satışlarla başladı. Almanya, İtalya, Fransa, İspanya borsaları dün adeta çakıldı .
Editör: İsveç Gündemi