Normalinden güçlü rüzgarlar, yenilenebilir enerji konusunda gün geçtikçe kendisini geliştiren Danimarka’nın yeni bir rekora imza atmasını sağladı. Tüm elektrik ihtiyacı rüzgar enerjisinden karşılanmakla kalmadı, Almanya, Norveç ve İsveç’e de enerji sağlandı. Yapılan açıklamalara göre, ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 140’ı rüzgar enerjisinden karşılandı.

Geçtiğimiz hafta, Danimarka’nın rüzgar çiftliklerinde o kadar çok rüzgar enerjisi üretildi ki, sadece ülkenin elektrik ihtiyacı karşılanmakla kalmadı. Artı olarak Norveç, Almanya ve İsveç’e de enerji ihraç edildi.

Yeşil Gazete'den  Ayşe Zeynep Pamuk'un haberine göre, olağandışı güçlü seyreden rüzgarlar sonucunda, Cuma günü rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik ülke ihtiyacının %140’ına denk geldi.

Enerji fazlasının %80’i Almanya ve Norveç arasında eşit olarak bölüştürülüp, hidroelektrik sistemlerinde daha sonra kullanılmak üzere saklanırken, kalan enerji İsveç’e verildi.

'Dünyada %100 yenilenebilir kaynaklardan sağlanan enerji hayal değil'

“Bu durumla enerjisini %100 yenilenebilir kaynaklardan sağlayan bir dünyanın hayal olmadığını görüyoruz” diye konuşan Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (EWEA) sözcüsü Oliver Joy, ”Rüzgar enerjisi ve yenilenebilir kaynaklar, hem dekarbonizyona çözüm hem de yüksek talep zamanlarında rezerv güvencesi olabilirler” diye ekledi.

Joy ayrıca Avrupa genelinde durumu değerlendirerek, “Avrupa’nın tamamının gücünü rüzgardan karşılayabilmesi için kıtanın yaşlanan ağ altyapısının yenilenmesi, ülkelerin sınırlarını açması, iletim hatları arasındaki bağlantı gücünün arttırılması ve elektrik alışverişinin tek bir pazar üzerinden yürümesi gereklidir” dedi.

Danimarka’nın Rüzgar Enerjisi Fazlası

Ecofys Enerji Danışmanlığı CCO’su Kees van der Leun’a göre rüzgar çiftliklerinin artışıyla Danimarka, elektrik ihtiyacını hedef tarih 2020’den daha önce yenilenebilir kaynaklardan üretebilecek.

Danimarka’nın rüzgar enerjisi kapasitesinin dörtte üçü kıyıdaki rüzgar çiftliklerinden sağlanıyor. Bu çiftlikler hükümetten büyük destek görüyor.

Türkiye, yenilenebilir enerjide henüz emekleme safhasında

Düşük maliyetiyle de öne çıkan rüzgar enerjisi, Danimarka’nın aksine Türkiye’de halen yeterince tercih edilmiyor. Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından açıklanan istatistiklere göre Türkiye, 2014 yılında kurulu rüzgar gücüyle Avrupa’da 10. sırada yer aldı. Enerji ihtiyacının %85’den fazlasını fosil yakıtlardan ve %70’ini dışarıdan sağlayan Türkiye’de yenilenebilir enerjilerin payı ise halen %10’un altında seyrediyor.

Kaynak: Onedio
Editör: İsveç Gündemi