Danimarka Uluslararası İşe Alım ve Entegrasyon Ajansı (SIRI), yeni Pozitif Listelerin 1 Temmuz'da yürürlüğe girdiğini ve 31 Aralık'a kadar geçerli olacağını açıkladı.

Yeni pozitif listeler, SIRI tarafından İşgücü Piyasası ve İşe Alım Kurumu'nun (STAR) İşgücü Piyasası Dengesine dayalı olarak geliştirildi ve ülkenin nitelikli profesyonel sıkıntısıyla mücadele etmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

SIRI'ye göre, yüksek eğitime sahip olan kişiler için Olumlu Liste toplam 45 iş dalını içeriyor ve Nitelikli İş için Olumlu Liste ise 46 iş dalını içeriyor.

Pozitif Liste, Danimarka'da nitelikli profesyonel sıkıntısı yaşayan iş dallarının bir listesidir. Pozitif listeye dahil niteliklere uygun olanlar başvurmaları halinde, Pozitif Liste Programına göre Danimarka'da oturma ve çalışma izni başvurusunda bulunabilirler.

SIRI, yüksek öğrenim ve vasıflı iş sahibi kişiler için olumlu listesindeki iş unvanına ilişkin bir genel bakış yayınladı. 

SIRI tarafından sağlanan veriler, ülkenin şu anda sosyal alanda, doğa bilimleri ve mühendislik, sağlık, öğretim ve eğitim, ekonomi, yönetim ve satış, bilgi ve iletişim teknolojisi, hukuk, sosyal bilimlerde istihdam edilecek kişileri aradığını gösteriyor. Ayrıca kültür alanında da ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Yukarıda belirtilen tüm alanlar arasında doğa bilimleri ve mühendislik ile öğretim ve eğitim en fazla sayıda ihtiyaç olan alanlar olarak öne çıkıyor. 

Ülke, doğa bilimleri ve mühendislik alanında üretim mühendisi, makine mühendisi, inşaat mühendisi, mimari teknoloji ve inşaat müdürü, çevre mühendisi, enerji mühendisi, mimar, şehir plancısı ve GID çalışanı arıyor.

Öğretim ve eğitim çalışmalarına gelince, ülke bir üniversite kolejinde veya bir işletme akademisinde doçent veya yardımcı doçent, mesleki lisede konu öğretmeni, işletme kolej öğretmeni, ilkokul öğretmeni, bağımsız okul öğretmeni, VUC öğretmeni, çocuk bakıcısı, sosyal eğitim görevlisi ve müzik öğretmeni arıyor.

Ülke, Göç ve Entegrasyon Bakanı'nın prosedürleri kolaylaştırma niyetini ifade etmesiyle daimi Danimarka vatandaşı olmanın daha kolay olabileceğini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi