Şirket CEO'su Henrik Jacobsson "Daha zor olacak" ifadeleri kullandı.

Pandemi başlangıcında yaşanan tabloya benzer bir durumun görüldüğü ifade edilen verilere göre, Kredi bilgi şirketi Creditsafe'in derlediği veriler, Eylül ayında iflas sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 arttığı görüldül.

"Gördüğümüz tablo, iflaslarda oldukça keskin bir artış bulunuyor" ifadeleri kullanan, Henrik Jacobsson, Eylül verilerine göre, iflas sayısındaki artış son on yılın en yüksek rakamlarını gösteriyor şeklinde ifadeler kullandı.

Jacobsson, iflasların şu anda çarpıcı biçimde artmasının birkaç nedeni var. Bunun bir nedeni, son yıllarda faaliyete geçen şirket sayısının artması, bir diğeri ise, pandemi sırasında şirketlere sağlanan finansal desteğin artık olmaması yorumu yaptı.

Destek önlemlerinin hala yürürlükte olduğu bir yıl öncesine kıyasla durum şimdi tamamen farklı. Destek ekonomiyi ayakta tuttu ve iflasları engelledi. Ancak Pandemi dönemindeki gibi desteklerin olmaması iflaslarda keskin artışa neden oluyor.

Ekonomik durgunluk E-ticareti sert vurdu

Creditsafe verilerine göre, ekonomik daralmadan en çok etkilenen perakende sektörü. Online ticaret faaliyeti yürüten şirketlerdeki iflaslar bu yıl yüzde 59 arttı.

Jacobsson, online ticarette maliyetlerin artması, ekonomik daralma nedeniyle vatandaşın tasarrufa yönelmesi sonucunda bu alanda sorunların daha büyüdüğüne vurgu yaparak, buradaki sorunun diğer alanlara yayılabileceğine dikkat çekti

Jacobsson yaptığı basın açıklamasında, İsveçli tüketiciler el frenini çektiğinde ve tüketimlerinde daha temkinli olduklarında bunun ekonomik sonuçları "kanlı olabilir" dedi.

"Daha fazla iflaslar olacağına inanıyorum"

Ağustos ve Eylül aylarında görülen keskin artışın da tesadüf olduğuna dikkat çeken Jacobsson: "Yakın gelecekte iflasların artacağını düşünüyorum. Daha zor günler olacak." diyerek, bu durumun önüne geçilmesi için siyasilerin adım atması gerekiyor yorumuyla, özellikle elektrik faturalarında zorlanan şirketlere verilen elektrik sübvansiyonları ile bu durum frenlenebilir dedi.

Eylül ayında iflas sayısı 21 bölgenin 11'inde artış gösterirken büyükşehirlerde artış göstermedi. En büyük artış Kalmar ve Norrbotten'de görülüyor. Creditsafe verilerine göre, bu yıl içinde şimdiye kadar 4 bin 18 limited şirketi iflas etti.

Editör: İsveç Gündemi