Dagens Industri'ye göre mektup Dışişleri Bakanı Ann Linde, Ticaret ve Sanayi Bakanı İbrahim Baylan ve Ticaret Bakanı Anna Hallberg'e de gönderildi.

Mektup, 2004 yılında güncellenen, Çin ve İsveç arasında 1982 yılında yapılan yatırım koruma anlaşmasına atıfta bulunuyor. Anlaşmada çözülemeyen ihtilafların uluslararası bir tahkim mahkemesine gideceğinden bahsediliyor.

Mektuba göre, İsveç'in eylemleri Çinli telekom sağlayıcısının ticari çıkarlarına ciddi şekilde zarar verdi. Säpo'nun İsveç'in güvenliğine yönelik tehditlerin önemli bir bileşen olduğu konusundaki argümanıyla birlikte İsveç Posta ve Telekom Ajansının beş milyar krondan fazla gelir kaybı, Huawei'yi İsveç'teki 5G ağlarının inşasının dışında bırakmasının bir sonucu olabilir.

İsveçli Huawei şefi Kenneth Fredriksen, hükümete yazılan mektubun bir dava tehdidi olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor.

"Aslında bu daha çok İsveç hükümetini neler olacağından haberdar etme girişimidir. İsveçli yetkililerle görüşmek için uzun zamandır diyalog kurmaya çalıştık. PTS'nin 5g açık artırma şartlarına dahil ettiklerinin, şu anda işaret ettiklerimiz de dahil olmak üzere bir dizi yasayı ve yönetmeliği ihlal ettiğini görüyoruz. Açıkça umuyoruz ki, bunu hukuk sisteminden geçirmemiz gerekmez, çünkü bunun iyi bir diyalogla çözülebileceğine inanıyoruz." dedi.

Editör: İsveç Gündemi