Karadeniz kıyılarında büyük bir doğal gaz rezervinin bulunması da Türkiye’nin ekonomik sıkıntılarını hafifletebilir.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın ticari işbirliğine son verme fikri, Washington ile ilişkilerin yine kötüye gitmesine sebep oldu. Bunun da ekonomide sonuçları olabilir.

Pekin'de ekonomi yeniden faaliyete geçti. Çin’in Nasdaq tarzı, tescile dayalı sermaye piyasası sistemi olan Chi-Next açıldı. Çin ekonomisi, birinci çeyrekteki daralmanın ardından, 2'nci çeyrekte yüzde 3,2 seviyesinde büyüdü. Analistler bu ölçüde bir toparlanma beklemiyordu.

Diğer yandan, bu yıl ABD’de yapılacak Başkanlık seçimleri ile, Trump ve Çin yönetimi arasındaki ticari gerilim yeniden alevlendi.

Trump farklı televizyon programlarında yaptığı konuşmalarda, birçok kez ticari ilişkilerin sonlandırılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı da artık Washington'da hem Cumhuriyetçileri hem de Demokratları muhatap almayı tercih ediyor. Bu da Donald Trump'ın Kasım seçimlerinde yenilgiye uğrayacağına inandıklarının bir göstergesi.

Dünyanın en büyük iki ticaret devi arasında işbirliğinin sonlandırılmasının mümkün olup olmadığı sorusu var, ama öyle görünüyor ki 2021'de Beyaz Saray’da olacak olan kişi, öncelikle bu sorun ile ilgilenmeli. Amerikalı lider, artık çekinmeyen bir Pekin ile ticari ilişkileri düzeltmek zorunda kalacak.

Covid-19 salgını dijital pazarlama sektörünü nasıl etkiledi?

Dubai merkezli dijital pazarlama ajansı Create Media, Amerikalı AD Week dergisinde dünyanın en hızlı büyüyen 50 ajanslar arasında yer aldı. Şirketin kurucu Tom Otton ile hızla gelişen sosyal medyanın etkilerini ve bazen başarana kadar bu trende nasıl ayak uydurmamız gerektiği konuları konuştuk.

Bu sürecin herkes için zor olduğunu ifade eden Tom Otton, 2020 yılında büyümeye devam ettiklerini söyledi.

Tom Otton'a göre, dijital dönüşümün daha önce başladı ancak Covid-19 süreci bunu hızlandırdı.

Otton, "Haber döngüsünde o kadar çok şey oluyor ki, pek çok devlet dairesi, hikayelerini oluşturmak ve bunu anlatmak için bize başvuruyor.

Mesela Dubai’yin hala turizme açık olduğunu nasıl anlatabiliriz. Evet, insanlara yine tatil rüyasını satmamız gerekiyor, ancak aynı zamanda, Covid-19 protokolünü, ve sağlık güvenliği ile alakalı önlemleri insanlara iyi bir şekilde anlatmamız gerekiyor." diye konuştu.

Z kuşağına ulaşmak için farklı yöntemlere başvurulması gerektiğini savunan Otton, "İsterseniz TikTok sosyal medya örneğine bakalım. TikTok'tan daha brüt bir şey yok. Kullanıcılar kendi evlerinde kısa formda videolar çekiyor ve onları paylaşıyor. Ancak bazı markalar bunun nasıl işlediğini hala anlayamıyor. Sadece gençlerin burada olduğu için bu platforma reklam vermek yeterli değil. Gençlerin bu medyayı niçin, nasıl kullandığını anlamak lazım, bu medyanın kodlarını bilerek onların ilgisi çekebilirsiniz, onlara göre içerik üretebilirsiniz." ifadelerini kullandı

Karadeniz'de keşfedilen gaz rezervi, Türkiye ekonomisi için can simidi olabilir

Karadeniz kıyılarında büyük bir doğal gaz rezervinin bulunması, Türkiye’nin ekonomik sıkıntılarını hafifletebilir. Bu keşif Türkiye'yi bölgesel bir enerji merkezi getirmesi de, İran ve Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltabilir ve ekonomisine ciddi bir destek sağlayabilir.

Türk Lirası, bu yaz önemli değer kaybı yaşarken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Karadeniz kıyılarında yaklaşık 320 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu açıklaması, bu zor dönemde Türkiye ekonomisini biraz olsun rahatlattı.

Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi'nden John Bowlus Euronews'e yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin Karadeniz’deki keşfi, tartışmaya açık olmayan bir alanda yapıldı. Karadeniz sınırları çoktan belirlenmişti. Yani bu kaynak Türkiye ait olacak ve onu özgür bir şekilde işletebilecek. Ülkenin cari açığını azaltmasına yardımcı olacak. Yani sonuç olarak, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak bir doğal gaz kaynağı olabilir" dedi_._

Gaz rezervi işlenebilirse, geçen yıl enerji ithalatı yaklaşık 35 milyar euroya çıkan Türkiye için kesinlikle olumlu bir gelişme olur. Fakat uzmanlar, 2023 tarihinde bu gazın işletilmesinin zor olacağını düşünüyor.

Örneğin İsrail'in, Akdeniz'de 20 yıl önce keşfettiği gaz rezervlerini işletmeye başlaması, en az 10 yılını aldı.

euronews

Editör: İsveç Gündemi