Yurtdışı seyahatlerini önceden planlayan milyonlarca insanın en çok merak ettiği konuların başında bu gelirken, öte yandan insanlar salgının ne zaman biteceği ve uçuş planlarının tekrar ne zaman devreye alacağı merak ediliyor.

Dünya genelindeki çoğu uzman pandeminin iki yıl sürebileceği görüşünde birleşiyor. Aşının yıl sonuna kadar yetişmesini imkan dahilinde olmadığı, hatta çıksa bile bütün dünyada aynı anda yetişecek kadar üretilmeyeceği konusunda çoğu uzman birleşiyor.

İsveç'te de oldukça fazla merak edilen konuya dair uzmanlar ne diyor?

Bu yaz yurtdışına seyahat etmeyi hayal edenler, bu yıl muhtemelen zor olacağı fikrine alışmış olabilirler. Şimdi birçoğu İsveç içinde seyahatten kaçınmak için önerilerin de olacağına dikkat çekiyor.

Koronavirüs salgınıyla birlikte en çok gündemde olan ve sürekli ne söyleyeceği merak edilen epidemiyolog Anders Tegnell, yurtdışı ve yaz tatilleri ile ilgili değerlendirmede temkinli konuştu.

Tegnell, "Şimdi seyahat etmeye devam etmek istediğimiz, ülkenin farklı bölgeleri arasında büyük farklılıklar bulunuyor ve ülkenin enfeksiyonun yayılmasının yavaş olduğu bölgelere giderek ateşe benzin dökmemeliyiz" dedi.

Seyahatin tekrar serbest bırakılması için ne gerekiyor? sorusu üzerine Tegnell: "Halk Sağlığı Otoritesi perspektifinden bakıldığında, ülke genelinde oldukça dengeli bir enfeksiyon yayılımımız olduğu için, enfeksiyonun çok olduğu bölgelerden daha az olan bölgelere yaymıyoruz. Stockholm'de durumun yavaşladığını ve salgının daha geniş bölgelere hareket etmeye başladığını gösteren işaretler görmeye başlıyoruz" dedi.

Ancak yayılma yaz mevsiminde iyi bir seviyeye ulaşmış olsa da, Tegnell seyahatleri kısıtlamak için bir neden olabilir yorumunda bulundu.

İlgili konuda karar vericinin Halk Sağlığı kurumu olmadığının altını çizerek:

Yoğun hareket edilmesi halinde "sağlık üzerindeki baskı yaratan ve yük olan nedenler devam eder. Birçok belediye yaşlı bakım evleri ve evde bakım konuları gibi alanlarda ihtiyacı olan personel alamadıklarını belirtmektedir" diyerek bölgelerde olası salgın halinde işlerin zorlaşacağını ifade etti.

Ayrıca, bunun gerçekten Halk Sağlığı Kurumu'nun alanı olmadığını, öncelikle devlet ve belediye arasında bir tartışma olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: İsveç Gündemi