SAS'ın kriz nedeniyle para iadesinin geciktiği ve durumun ne olacağı ile ilgili endişe duyan binlerce yolcu para iadesinin gecikmesine tepkili.

Maria Rydbrink Raud, bunlardan biri, iptal edilen bir seyahat için 25 bin SEK dediğini belirtti.

SAS Müşterileri Basın Müdürü Freja Annamatz, "Müşterilerimizin sabırlı olmasını istiyoruz" dedi.

Yıldı 30 milyondan fazla insan taşıyan SAS hava yolları, korona krizi nedeniyle uçuşların durması nedeniyle iptal olan uçuşların iadesini hala yapmadığı belirtildi.

Yolcular alternatif uçuş yerine paralarını almak istiyor. 

Kriz nedeniyle ekonomik olarak zor günler geçiren SAS, yolcuların talepleri için biraz sabır etmelerini istedi.

"Altı haftadır bekliyorum"

SAS müşterisi Maria Rydbrink Raud, iptal edilen bir seyahatte netlik için şirkete ulaşmaya çalışıyor.

Raud, müşteri hizmetlerini aradığınızda saatlerce sırada beklemenize rağmen ulaşmanız imkansız yorumunda bulundu.

Los Angeles için 28 Mart'ta uçuş planı vardı. Gezi, Mary'nin kocasının bir müzede sergilenmeye davet edilmesi nedeniyle programın bir yıl önce yapıldığı belirtildi. Tüm aile sergiyi görmek için birlikte seyahat edeceklerdi ancak uçuş gerçekleşmedi. 25 bin SEK ödeme yaptığını belirten Maria, iadenin bu kadar süre geçmesine rağmen yapılmamasını anlamsız bulduğunu ifade etti.

Binlerce kişi tarhi değişikliği yerine parasını geri istiyor.

Uçuşun iptal edildiğini belirten e-posta almasının üzerinden altı hafta geçmesine rağmen SAS'ın hala geri ödeme yapmadığını belirten Maria, "üç kez aradım ve her seferinde aynı mesajı aldım. Uzun zaman alıyor çünkü binlerce kişi para istiyor" cevabı aldığını belirtti.

"Paraları yok"

Yüzlerce müşteri şimdi paraları için çağrıda bulunurken, SAS yeni bir kriz paketi istemek için devlete yöneldi. En çok eleştirği alan davranış bu.

Maria, "Eğer şimdi devletten destek alıyorlarsa, binlerce yolcunun parasını geri almasını sağlamalıdırlar. Paraları yok. Devletten para istiyorlar, biz SAS'tan ödediğimiz paramızı istiyoruz" dedi.

Geri ödeme konusu net değil

SAS personelinin büyük bir kısmı işten çıkarıldı ve şirketin işten çıkarılan personel tazminatları gibi ek giderler nedeniyle zorda. Şirketin basın sorumlusu Freja Annamatz, geri ödemelerin ertelenmesinin nedenlerinden biri de bu yorumunda bulundu.

"Ne yazık ki, pandemi ve seyahat kısıtlamaları ile mevcut durumun etkileri çok sayıda uçuşun iptal edilmesine neden oldu. Elimizden geldiğince çalışıyoruz ve mümkün olduğu kadar geri ödeme yapıyoruz. Normalden çok daha uzun sürüyor" dedi.

Şu anda, müşterilerin paralarını geri almasının ne kadar süreceği hakkında herhangi bir bilgi vermek istemediğini belirten Annamatz, "eğer iptal edilmiş bir seyahatiniz varsa ve bir başvuru yaptıysanız, biz hallederiz. Müşterilerimizin sabırlı olmasını dileriz" dedi.

İsveç Tüketici Ajansı'ndaki avukat ve seyahat uzmanı Karolin Kühn, "şirketin yolculuğu iptal etmesi durumunda Hava Yolcu Tüzüğü'nün olağan kuralları uygulanmalıdır" dedi.

Kühn, "Bu, yolcu olarak size bir rebook veya geri ödeme teklif edilmesi gerektiği anlamına gelir. Dışişleri Bakanlığı'nın tavsiyesi nedeniyle seyahatinizin iptal olması halinde, yasal durum biraz daha belirsizdir" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi