Basında yer alan haberlere göre, bakanlar yeni yılın ilk maaşını zamlı alacak.

Ücretlendirme komitesi başkanı Ove Nilsson, Bakanların makul maaşlarının olması önemli dedi.

Hem Başbakan Stefan Löfven hem de hükümetteki meslektaşları yeni zamdan payını alacak.

1 Ocak'ta bakanların maaşları aniden yükseldi. Löfven gerçekleşen artışla birlikte ayda 4.000 SEK artışla 180 bin kron maaş alacak. Diğer bakanlar fazladan 3.000 kron alacak, bu da aylık maaşları ortalama 142 bin SEK olacağı anlamına geliyor.

Karar, Riksdag adına hükümet üyelerinin ücretlerini ve kıdem tazminatını belirleyen Başbakan Ücret Komitesi tarafından verildi.

"Geçen yıl, prensip olarak, tüm işgücü piyasasında ücret belirleme işlemi durduruldu, bu yüzden herhangi bir değişiklik yapmadık." diyen Başkan Ove Nilsson, artışı şimdi yaptıklarını belirtti.

Diğer hükümetlerle karşılaştırdı

Kurul, çalışmalarında genel ücret artış oranını ve diğer ülkelerin hükümetleri için geçerli olan ücret seviyelerini dikkate aldı.

Nilsson, "Bu, sektördeki anlaşmaya yakın olan yüzde 2'nin biraz üzerinde bir ayarlama anlamına geliyor" ifadeleri kullandı.

Diğer ülkelerdeki hükümet bakanları, farklı avantajlara sahip olduğu için karşılaştırmak zordur. Ancak komşu ülkelerimizle karşılaştırıldığında, İsveç'teki hükümet maaşları ortalamada denildi.

Pandemi sürecinde en çok mücadele eden sağlık kolundaki hemşirelerle kıyaslandığında, Başbakan'ın maaşı, aylık ortalama 28.000 kron olan yardımcı hemşire maaşının altı katından fazla.

"Başbakan ve diğer bakanlar günün her saati görev başında ve çok fazla sorumluluk isteyen işleri var" diyen Ove Nilsson, iyi maaşlarının olması önemli yorumu yaptı.

Editör: İsveç Gündemi