Aydın Valiliği ve Aydın Ticaret Borsası işbirliğinde düzenlenen eko turizm atölye çalışması sebebiyle Aydın Ticaret Borsası’nda gerçekleşen toplantıya katılan Jan Babar; kooperatif, ekonomik, sosyal, eğitim gibi farklı ayakları olan Seed Fair Trade Derneği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

ÜRÜNLER İSVEÇ PAZARINA AÇILACAK, YERLİ HALK KAZANACAK
Türkiye’de adil ticaret olmamakla birlikte en yakın örneğin organik tarımla ilgili düzenlemeler olduğunu söyleyen Aydın Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinatörü Reyhan Türkmen, Jan Babar’ın sunumunu değerlendirdi. Türkmen, şöyle konuştu:

“Jan Babar, Aydın’da işbirliği arıyor. Bulduğu zaman işletme derneğe üye olacak. İşletmenin gerçekten adil ticaret yapıp yapmadığı kontrol edilecek. Derneğe üye olduktan sonra işletmeler etiket sahibi olacak. Yalnızca gıda olarak değerlendirilmemeli. Gıda, turizm, elektronik gibi tüm ürünleri kapsıyor. Örneğin çiftçinin ürettiği bir ürün başka hiçbir aracı olmadan İsveç pazarına açılmış olacak. İsveç’in ekolojik ürünleriyle Aydın’ın ekolojik ürünleri buluşacak. Satın aldığımız ürünün ne şartlarda üretildiğini bilmiyoruz. Marka bir ürünü alırken emeğin sömürüldüğünü üreticinin zor şartlara çalıştırılıp çalıştırılmadığını bilemiyoruz. Bir ürün ekolojik veya organik olabilir ama her organik ürün fair trade olmayabilir. Fair trade, ürünün sosyal etkisi üzerinde durur. Ne şartlarda üretildiğine, emek sömürüsünün olup olmadığına bakar''
Editör: İsveç Gündemi