AB, Avrupa Merkez Bankası ve diğer Avrupa kurum ve kuruluşlarının desteği ve yardımlarıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonucuna göre AB’de alışverişlerin %60’ı nakit parayla, %40’ı banka kartı veya elektronik ödeme (internet üzerinden ödeme) yoluyla yapılıyor.

G4S’in raporuna göre Avrupa piyasalarındaki nakit hacmi 2015 yılına kadar yılda %11 artmaya devam etti. Özellikle de ATM’lerden çekilen paralar, nakit olarak yapılan ödemelerin en güvenilir göstergesi olarak sayılıyor. 2009-2014 yılları arasında ATM’lerden çekilen paraların %14,6 oranında arttığı ortaya çıkarken, bu 5 yıl içerisinde Avrupa’da ATM’lerden 2,2 milyar euro çekildiği anlamına geliyor.

Öte yandan nakitsiz yapılan ödemelerin ise %40’a yükselmesi, banka kartı veya elektronik ödeme aracılığıyla yapılan ödemelerin hacminin 103,2 milyar kez arttığı anlamına geliyor.

Bu arada son iki yıldır 8 Avrupa ülkesinde (İsveç, İngiltere, Hollanda, Danimarka, Finlandiya, Estonya, Fransa ve Lüksemburg) ödemelerin çoğunluğu nakitsiz yapılıyor. 2009-2014 yılları arasında nakitle en fazla alışverişi ve ödemeyi yapan ülke ise %96,6 oranıyla Yunanistan oldu. 

Editör: İsveç Gündemi