Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ev sahipliğinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından İstanbul'da organize edilen Avrupalı Türk Markalar Birliği Zirvesi İsveç'ten katılan Tatil Resebyra genel müdürü İlhan Kaya, İsveçli Turistlerin Türkiye'de tatil yapmaları için bir takım önerilerde bulundu.

Kaya, "Turizmin cazibe noktası olan ülkemizin Yurtdışında tanıtımı ve insanların tatillerini Türkiye'de geçirmelerine yönelik önemli adımlar atıyoruz.

Yeni dünya düzeninde Türkiye'nin önemli bir aktör olduğunun farkındayız. Güç olgusunun küresel ekonomiye dayandığını da gayet iyi biliyoruz. Bu nedenle başta bölgesel olmak üzere tüm dünya genelinde etkin bir Türkiye için hem içerde hem de dışarıda önemli sorumluluklarımızın olduğunun farkındayız.

Son dönemlerde ülkemizin verdiği mücadelenin ne kadar zorlu olduğunu yakinen takip ediyor ve biliyoruz.

Avrupa'da özellikle son iki yıldır Türkiye'ye yönelik yürütülen olumsuz kampanyalar Avrupalıların Türkiye'de tatil yapmalarının önünde önemli bir engel teşkil ettiğini üzülerek ifade etmek istiyorum.

Yaşadığımız İsveç'te de bu böyle yansımaktadır. Türkiye turizmine katkı sağlamak bakımından önemli bir pazar olan ancak 2014 yılından bu yana basamak basamak erime yaşanan turist sayısı yüzde 50 bandına kadar gerilemiştir" ifadelerini kullanarak İsveç'ten Türkiye'ye giden turistlerle ilgili bir takım istatistikler paylaştı.

İsveç'ten Türkiye'ye giden Turistlerin sayısı;

2014 yılında 667.551 
2015 yılında 624.649 

2016 yılında 320.580 

2017 yılında ise resmi olmayan rakamlara göre 2016 yılı rakamları bandında bir turist sayısı olduğuna dikkat çeken Kaya;
"İsveçli turist sayısının yaklaşık 700 binden 300 bin bandına kadar düşmesindeki tek etken politik davranışların toplum tabanına yayılması olarak görmüyoruz. Türkiye'nin yaşadığımız ülkede yeterince tanıtılmadığını önemle ifade etmek istiyorum.

Zor olan bu markette, yaşadığımız ülkede rüzgarın yönünü değiştirmeye yönelik çalışmalar yaparken ülkemizin havayollarından, turizimcimizin hizmet kalitesine kadar hepimize görev düşüyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yaşanan gerilemenin tekrar toplanması için hizmet kalitesinden ödün verilmeden ulaşım maliyetlerinin minimize edilmesi, hizmet kalitesinden ödün verilmemesi, İsveç'e ülkemizin doğru tanıtılması anlamında gerekli özenin gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Kaya sözlerine; "İsveç demek aslında İskandinavya demektir. İsveçliyi Türkiye'ye çekebilirsek bu aynı anda Norveç, Danimarka, Finlandiya vb. ülke vatandaşalarını da otomatik olarak çekebiliyoruz demektir" şeklinde sürdürdü.

İsveç'teki golf tutkusuna da dikkat çeken Tatil Resebyrå Genel Müdürü İlhan Kaya, "Nüfus oranına bakıldığında İsveç golf sporunun en çok yaygın olduğu Avrupa ülkesidir. İsveçlileri bu anlamda Türkiye'ye çekme noktasında avantajlı durumda görünüyoruz ancak golf tesislerimizin İsveç'teki tanıtımı için mutlaka paneller düzenlenmeli ve İsveçlilere bunun tanıtılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Editör: İsveç Gündemi