Avrupa’nın stoklarının azaldığı ve sadece 40 gün yetecek kadar motorinin kaldığı belirtiliyor. Avrupa motorin ithalatının yüzde 20’sini Rusya’dan yapıyor. Ancak savaşın ikinci ayına girildiği bu günlerde Avrupalı şirketler, Rus petrolünden uzak durarak Orta Doğu, Asya ve ABD’den ithalat seçeneklerine yönelmeye başladı. Shell, BP ve Total ise Almanya’ya yakıt teslimatını kısıtlama kararı aldı.

Endişeye kapılan yatırımcılar, beklemek yerine arzı müsait ürünlere büyük primler ödeyerek satın almayı tercih ediyor. Trafigura Group’un da dahil olduğu bazı firmalar, belli lokasyonlarda kıtlık yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IAE) göre ise savaş başlamadan önce ocak ayı sonunda Avrupa ülkelerinde toplam 247,4 milyon varil dizel bulunuyordu. Bu rakamın, kıtada hiç dizel üretilmese ya da ithal edilmese dahi 40 gün boyunca ihtiyacı karşılayacağı düşünülüyor.

Avrupa’nın en büyük dizel tüketicisi olan Almanya bu konuya örnek gösteriliyor. Ülkenin güney kısmı kendini İtalya ve Fransa’daki rafineriler aracılığıyla ve batı kısmı Rotterdam ve Wilhelmshaven limanları aracılığıyla besleyebilirken, büyük oranda Rus petrolüne bağımlı olan doğu kısmının petrol akışının durması durumunda zorda kalacağı belirtiliyor.

Editör: İsveç Gündemi