Avrupa Birliği'nin resmi istatistik ofisi Eurostat'ın açıkladığı verilere göre ağustosta ekmek fiyatları geçen yılın aynı ayına göre ortalama yüzde 18 arttı.

Ülkeler bazında artış en fazla yüzde 65,5 ile Macaristan'da görülürken en az artış baget ekmekleri ile ünlü Fransa'da yaşandı.

Fiyatlardaki artış sadece ekmekte yaşanmadı. Ekmekle birlikte hububat ürünleri birlikte ele alındığında Euro Bölgesi'nde yüzde 16,6 ile Ocak 1997'den bu yana en yüksek artış gösterdi.

Ağustos ayında kira ve elektrik enflasyonu yüzde 19,7 ile ilk sırayı alırken gıda ve içecek fiyatlarındaki yüzde 12,4'lük artış ikinci sırayı aldı.

Macaristan'daki artışın sebebi ne?

Ukrayna'nın işgalinden önce bile Macar fırıncılar değirmenlerin un fiyatlarına büyük bir zam yapacağı uyarısında bulunmuştu. Yani enflasyon Macaristan'da savaştan önce hissedilmeye başlanmştı. 

Ağustos 2021 ile Ağustos 2022 arasında Macaristan, 1901 yılından bu yana en kurak yılını geçirdi. Bu da ülkedeki tahıl hasadına büyük darbe indirdi. 

Genel enflasyon bakımından da Macaristan zor günler geçiriyor. Avrupa ortalaması yüzde 9,1 olurken Macaristan'da enflasyon Mayıs 1998'den beri en yüksek seviyesi olan yüzde 15,9'a çıktı.

Fiyatlardaki artış hanehalkını nasıl etkiliyor?

Ekmek fiyatlarındaki artış tüm Avrupalıları, özellikle düşük gelirlileri doğrudan etkiliyor. Çünkü ekmek gibi temel tüketim ürünlerindeki fiyat artışı aile bütçelerinden daha büyük bir payın temel ihtiyaçlara ayırılması anlamına geliyor.

Avrupa Komisyonuna göre Ocak 2021 ile Haziran 2022 arasında temel ihtiyaçlara Avrupalıların kişi başına harcadığı miktar aylık 160 euro arttı.

İngiliz Fırıncılar Federasyonu'na göre AB genelinde bir kişi ortalama olarak yılda 50 kilogram ekmek tüketiyor. Örneğin İtalya'da ekmek fiyatları son bir yılda yüzde 13,5 artış göstermesine rağmen fırıncılar birliği ekmeğin kilogram fiyatının 6 euroya kadar çıkabileceği konusunda uyardı.

Editör: İsveç Gündemi