Her yaz milyonlarca insanın yaz tatili için seyahat planı yaparak küçülen dünyanın bir ucundan diğer ucuna gitmek için hızlı ulaşımın en önemli yolu olan havayolunu tercih ediyor.

Özellikle gurbetçi geniş aileler için yaz dönemlerinde en büyük külfetlerden biri uçak biletleri oluyor. Bu nedenle avantajlı uçmak ve ekonomik bilet almanın yollarını aramaları oldukça önemli bir durum.

Milyonlarca vatandaşımız Avrupa'da yaşıyor. Ülkesine, ailesine olan bağı nedeniyle ya da yaz tatilini aynı yerde geçirmemek için Türkiye'ye gidiyor.

Her yıl bu yaz uçak biletleri yine çok pahalı diyerek şikâyet ettiğimiz günlerdeyiz. Eskisi kadar paranın kolay kazanılmadığı Avrupa'da gurbetçilerin yüklü meblağlar ödeyerek izine gitmeleride doğal olarak zor oluyor.

Tüm bunlar elbette izine gitmemize ya da tatile çıkmamıza engel olamıyor.

Peki o halde avantajlı uçak bilet almak için ne yapmak gerekiyor?

Ticarette güzel bir söz vardır "alırken kar edilir" diye bu yüzden uçak bileti ve otel rezervasyonlarını özellikle izinleri belli olan insanların kesinlikle erken hareket etmesinde fayda var. Özellikle otellerde sezon öncesi erken rezervasyonlarda yüzde 40'a varan indirimler oluyor. Bunlardan faydalanmak oldukça önemli bunun yanı sıra uçak biletlerinde de yüksek sezona oranla bir o kadar ekonomik alma imkânı oluyor ve toplama vurulduğu zaman aslında neredeyse yüzde 45–50 civarında bir avantaj elde edilmiş oluyor.

Avrupa'da yaşayan ve çalışan insanlar için çok erken tatil planı yapmak mümkün görülmüyor. Büyük bir çoğunluğun işyeri tatil planına göre hareket etmek zorunda olduğu için mecburen son dakikaya kalıyor. Peki bu durumda özellikle avantajlı uçak bileti almak için nasıl bir yol izlenmeli ona bakalım...

Özellikle İsveç için bakalım

Normal bir çalışanın askeri ücret aldığını varsayarsak, haftada 40 saat yani ayda 160 saat çalışarak 18 bin kron asgari ücret aldığını varsaydığımızda saat ücreti 112,5 krona geliyor. Sekiz saatlik bir mesai sonucunda 900 kron bir para almaya hak kazanıyoruz.

Dört kişilik bir ailede iki çalışan olduğunu düşünecek olursak İsveç standartlarında ortalama bir gelirin sınırında olmuş oluyoruz. Kira giderleri, mutfak masrafları ve çocukların ek giderleri derken ay sonunda aslında elde avuçta pekte bir şey kalmadığını biliyoruz.

Şimdi bunun uçak biletiyle ne ilgisi var diyenleriniz mutlaka vardır. Ancak bu yazının sonunda hak vereceğinize eminim.

İsveç Arlanda Havalimanı'ndan Ankara'ya uçan iki yetişkin ve iki çocuğun bilet maliyetinin aşağı yukarı ne kadar olacağını bir hesaplayalım. Tabi bugün alınmaya çalışılırsa ve Haziran okul tatillerinden hemen sonra yani 20 Haziran gibi uçup, okullar açılmadan hemen önce dönülürse ortalama çıkacak olan fiyat havayolları arasında değişse de aktarmalı uçuşlarda 12500-16000 kron arası değişiklik gösteriyor.

Peki A havayolu 12500 kron iken neden B havayolu 16000 kron? 

İşte doğru tercihle avantajlı uçuş burada devreye giriyor.

Dört kişilik bir ailede iki kişinin çalışması halinde günlük eline ne kadar para geçiyordu? 

900 x2 = 1800 kron. A havayolu ile B havayolu arasındaki fiyat farkı ise ortalama 2 bin ile 3500 kron arası genelde. A havayolunu sevmiyorum B havayolu ile uçacağım demenin bedeli ortalama ara farkta görüldüğü üzere 2-3 bin kron oluyor.

Şimdi İsveç Arlanda'dan Ankara'ya uçan 3 Havayolu ile ilgili genel bir bilgi vereyim.

Hangi havayolu daha avantajlı uçuruyor, artı ve eksileri neler birlikte bakalım.

1. Türk Havayolları 

Dünya'nın en çok noktasına uçan üst segment bir havayolu ve fiyatı da ona göre artıyor. Hizmetleri arasında bagaj, yemek servisi gibi seçenekler olmasıyla birlikte koltukları geniş ve konforu iyi.

2. Pegasus Havayolları

Esnek tarife yapısı sayesinde yoğun dönemlerde Anadolu’ya direkt seferler planlayabilmesi ile İsveç'te en avantajlı uçuran havayolu diyebilirim. Standart bir hizmet sunuyor. Online ortamda el bagajıyla, bagajsız, 20 kg. ya da daha fazla bagaj seçenekleriyle, acentalardan alımlarda minimum 20 kg. bagaj ve yolcunun talebine bağlı olarak ek bagaj ya da yemek ilavesi yapılarak satış yapıyor. İstenirse gidiş ya da dönüş seferlerinde farklı bagaj, ikram vs. satın almak da mümkün. Bir çoğumuzun Pegasus ile ilgili bagajı az, koltukları dar gibi şikayetler ettiğimizi biliyorum. Eleştirilerimizde kısmen haklılığımız var. Örneğin şu an için dar koltuklar değişmez bir gerçek ama bu problemi çözmek için yeni uçaklarla ilgili önemli girişimleri olduğunu biliyorum. Pegasus tercihi yapıldığında gidiş/geliş toplamda ne kadar kar elde edildiğini hesapladığımızda fiyat bakımından kesinlikle ilk tercih oluyor. Çünkü bir gün boyunca çalıştığımızda elimize 900 kron geçiyorken, 4-5 saatlik bir uçuşta ortalama bin kron fazla ödemek ne kadar doğru takdirinize bırakıyorum.

3. Ukrayna Havayolu

Geçen yıldan bu yana yaygınlaşmaya gayret eden Ukrayna Havayolu pazarda ucuz fiyatla kendine yer bulmaya çalışsa da özellikle Türkiye'ye uçacak olan vatandaşlarımızın temkinli yaklaştığı bir havayolu bunun nedenleri Ukrayna'daki karışıklık, Kiev Havalimanı hakkında yeterince bilgi sahibi olmama ve olası bir sorun yaşanması halinde dil problemi başta olmak üzere özellikle online alımlarda bagajı ek ücrete tabi tutması ya da bagaj hizmeti biletleme esnasında sunmaması önemli bir eksi olarak hanesine yazılıyor.

Küresel ekonomik daralmanın olduğu günümüzde avantajlı tatil yapmak için iyi hesaplama yapmak gerekiyor.

Dört kişilik bir ailede gidiş/geliş uçak biletinde ortalama 3 bin kron bir avantaj demek Türkiye'de tatil boyunca normal harcamaları karşılaması demek olduğunu unutmayalım. Düzenli her yıl tatile gidildiği düşünüldüğünde her 3 yılda bir uçak bileti parası kazanmak anlamına geliyor.

Umarım bu değerlendirme ve öneri avantajlı tatil almanıza fikir noktasında katkı sağlamış olur.