Faiz oranı iki katına çıkarsa yarım milyon yetişkin İsveçli evlerini terk etmek zorunda kalabilir.

Faiz oranları yükseliyor ve kat mülkiyeti fiyatları düşüyor.

Novus tarafından yapılan yeni bir anket, faiz maliyetleri bugüne kıyasla iki katına çıkarsa yarım milyon insanın evlerinden taşınmak zorunda kalabileceğini gösteriyor.

Anket ayrıca her üç İsveçliden birinin artan faiz maliyetleriyle başa çıkmak için daha az tüketmesi gerektiğini gösteriyor.

Novus, faiz oranının iki katına çıkmasının kendilerini nasıl etkileyeceği sorusuna her 10 katılımcıdan 4'ü bunu karşılayabileceklerini söyledi.

"Kripto kralı" dolandırıcılıktan suçlu bulundu: 25 yıl hapis cezası "Kripto kralı" dolandırıcılıktan suçlu bulundu: 25 yıl hapis cezası

Ancak insanların yüzde yedisi evlerinden taşınmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

Novus CEO'su Torbjörn Sjöström, "yüzde yedisi kulağa az gibi gelebilir, ancak yaklaşık yarım milyon yetişkin İsveçli demek oluyor" ifadeleri kullandı.

Kriz zirveye ulaşmadı

Ankete katılanların üçte biri faiz oranları yükseldiğinde tüketimi kısmak zorunda kalacaklarını söylese de, hala tüketim alışkanlıklarını değiştirmeleri gerektiğini düşünmeyen bir çoğunluk var. Bu durum ekonomik krizin henüz zirveye ulaşmamış olmasıyla açıklanabilir.

Torbjörn Sjöström, şahısların ekonomisinde henüz net bir bozulma olmadığını ancak giderek endişelerin arttığını belirtti.

Ayrıca Novus: Faiz oranları iki katına çıkarsa her üç İsveçliden biri tüketimi kısmak zorunda kalacak

Faiz artışlarının sadece ev kredisi ödeyenleri değil aynı zamanda her üç İsveçliden biri, artan faiz maliyetleriyle başa çıkmak için artık daha az tüketmeleri gerekecek.

Bugün borçlar, 30 yıl öncesine kıyasla hane halkı gelirinin önemli ölçüde daha büyük bir bölümünü oluşturuyor. Ev ve kat mülkiyeti fiyatları yavaş yavaş düşmeye başladı, ancak yüksek borçlar devam ediyor. İpotekli birçok kişi, 90'lardan bu yana kilit faiz oranındaki en büyük artışı uygulayan Merkez Bankası kararından etkileniyor.

Editör: İsveç Gündemi